Vesti
Politika
EK o razmeni poruka OEBS-Srbija: Posvetićemo pažnju pitanju slobode medija
03.06.2014. 20:00
Izvor: Blic
EK o razmeni poruka OEBS-Srbija: Posvetićemo pažnju pitanju slobode medija
Evropska komisija je danas saopštila da "ima na umu" razmenu poruka između Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Vlade Srbije o cenzuri u medijima i ukazala da će "veoma, veoma veliku pažnju posvetiti pitanju slobode medija i izražavanja u postupku i pregovorima o članstvu" koje Srbija vodi sa EU.
To je u Briselu izjavio Peter Stano, portparol evropskog komesara Štefana Filea, i istakao da će jedan od partnera u tom procesu biti OEBS.
Stano je naglasio da je "stav Evropske komisije da su sloboda medija i izražavanja veoma važna, ključna načela u procesu za ulazak u članstvo(EU)" i "moraju biti poštovana", posebno u pregovorima o poglavljima o temeljnim slobodama, vladavini prava i medijima.
Evropska komisija će "mnogo pažnje posvetiti tom pitanju na mnogim nivoima, s mnogim partnerima, a među njima i sa OEBS-om", rekao je Stano na pitanje novinara o tome da li izvršno telo EU smatra da ima dokaza za tvrdnju OEBS-a o cenzuri u medijima u Srbiji.
Portparol evropskog komesara za proširenje je rekao da Evropska komisija "želi da pozdravi iskazanu predanost Vlade Srbije primeni medijske strategije, usvajanju zakona o javnom informisanju i medijima, javnoj radio i tv difuziji i elektronskim komunikacijama".
Stano je podsetio da je danas tačno godinu dana od kako je Evropska komisija u Briselu priredila veliki skup o slobodi medija na Balkanu, na kojem je komesar File naglasio: "Ako želite da se uverite kakvo je stanje demokratije u nekoj zemlji, pogledajte kakva je sloboda medija i videćete pravu sliku".
Fileov predstavnik za štampu je naglasio da je Komisija "primila na znanje" opaske OEBS-a o cenzuri u Srbiji, i rekao da Evropska komisija, zajedno s Vladom Srbije, OEBS, ombudsmanom, s poverenikom za pristup javnim informacijama i civilnim društvom prati stanje slobode medija i izražavanja.
"Mi se tim pitanjem bavimo i u okviru redovnog političkog dijaloga s Vladom (Srbije), a pošto Srbija pregovara o članstvu s EU, to ćemo razmatrati i u specifičnim poglavljima 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, kao i poglavlju 10 o informativnom društvu i medijima", naveo je Stano.