Vesti
Politika
Izveštaji regulatornih tela pred poslanicima
04.06.2014. 20:00
Izvor: RTS
Izveštaji regulatornih tela pred poslanicima
Rasprava o izveštajima regulatornih tela trajaće dva dana, da bi poslanici mogli da govore na adekvatan i kvalitetan način, rekla je za RTS predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. Poslanici SNS-a moći će da glasaju kako žele jer u toj stranci ne postoji "partijski bič", rekla je Gojkovićeva.
Izveštaji regulatornih tela naći će se danas pred poslanicima Skupštine Srbije. Parlament će razmatrati izveštaje poverenika za zaštitu ravnopravnosti, zaštitnika građana i poverenika za zaštitu podataka o ličnosti. Regulatorna tela i njihov rad su bili jedna od ključnih tema u javnosti poslednjih dana.
Predsednica parlamenta Maja Gojković rekla je za RTS da je zakonska obaveza regulatornih i nezavisnih tela da podnose godišnji izveštaj parlamentarcima da bi se parlament zakonski izjasnio o sadržini izveštajai da bi usvojio određene zaključke, odnosno preporuke zavisno od toga šta se navodi u izveštaju.
Parlament ima i i nadzornu funkciju, a ne samo zakonodavnu i regulatornu funkciju, odnosno kontroliše rad svih organa u državi i daje preporuke i traži izveštaje od vladinih organa u zavisnosti od toga na koga se odnosi kritički osvrt u izveštaju, zašto nešto nije učinjeno.
"Rasprava će biti dva dana, da bi poslanici mogli da govore na adekvatan i kvalitetan način o izveštajima. Ne znam kakav će biti ishod glasanja, jer pravo svakog poaslanika je da na svoj način diskutuje i da se izjasni jer je to suština parlamenta da nađemo način demokratskog delovanja i razmenimo dijalogom naše mišljenje", rekla je Maja Gojković.
"U poslaničkoj grupi SNS ne postoji institut 'partijskog biča' kakav postoji u nekim zemljama Evropske unije", rekla je ona, odgovarajući na pitanje kakav ishod glasanja očekuje, s obzirom na to da su izveštaji prošli skupštinske odbore i da ih nisu podržali svi poslanici SNS-a.
Rekla je da očekuje da premijer i Vlada razmotre sve izveštaje od relevantih ministarstava i drugih organa i da će potom tražiti da se zakaže sednica parlamenta posvećena poplavama.
"Skupština radi bez obzira što smo u vanrednom zasedanju. Radićemo do kraja jula dok ne ispratimo agendu najavljenu u premijerovom ekspozeu", rekla je Gojkovićeva.
Predsednica Skupštine je rekla da će iduće nedelje biti rasprava i usvajanje izveštaja koji se nalaze u nadežnosti NBS o finansijskom sektoru, a očekuje i važne zakone kao Zakon o radu, segment zakona koji će poboljšati položaj građevinaca kao i ostale zakone koji će poboljšati ekonomski milje.