Vesti
Politika
Dačić: Srbija mora da traži balans
09.06.2014. 20:00
Izvor: RTS
Dačić: Srbija mora da traži balans
Mi u ovom trenutku nemamo obavezu da se pridružujemo zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Napominje da Srbija ipak mora da traži balans između približavanja Briselu i odnosa prema tradicionalnim prijateljima.
U ovom trenutku Srbija mora da vodi računa o tome da traži balans između približavanja EU i odnosa prema našim tradicionalnim prijateljima, istakao je Dačić obraćajući se novinarima u Arhivu Jugoslavije u Beogradu, prenosi Beta.
Podsetio je da su spoljnopolitički prioriteti Srbije da bude članica EU, da ostvari što veći uticaj na najvažnije centre političke moći u svetu, da razvija i neguje odnose sa tradicionalnim prijateljima Srbije i da stvara mir i stabilnost u regionu.
"Mi u ovom trenutku nemamo obavezu da se pridružujemo zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU. Ali, tokom pregovora i kako sve više budemo blizu članstvu Srbije u EU nesumnjivo da će taj procenat pridruživanja morati da bude mnogo viši nego što je to danas", dodao je Dačić.
Upitan za komentar povodom najava da će Srbiju posetiti predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koga smatraju nepoželjnom osobom u EU, Dačić je rekao da to nije u nadležnosti Vlade Srbije, već da se radi o aktivnostima predsednika Srbije Tomislava Nikolića.
Ministar je naveo da je Nikolić bio u poseti Belorusiji i da će ovo biti Lukašenkova uzvratna poseta, dodavši da "ona nije uperena ni protiv koga".
"Reč je o bilateralnim odnosima između dve zemlje. Mi time ne želimo da narušavamo zajedničku spoljnu politiku EU, ali, kao što još jednom govorim, u nekim pitanjima Srbija ponekada ima drugačiji stav", zaključio je Dačić.
"Konstituisati Zajednicu srpskih opština"
Ivica Dačić je rekao da očekuje da će sada posle održanih izbora na Kosovu moći da se kostituiše Zajednica srpskih opština, kao što je to predviđeno Briselskim sporazumom.
"Mi očekujemo da će sada ubrzanim tempom moći da se ostvari ono što je dogovoreno briselskim sporazumom. A to je da se konstituiše Zajednica srpskih opština", rekao je Dačić, prenosi Tanjug.
Dačić je istakao da je vlada zadovoljna odlukom Srba na Kosovu da učestvuju na izborima i da sami izaberu svoje predstavnike.
"Zadovoljni smo izlaskom Srba na izbore, bez obzira na to o kojem procentu je reč, jer su se odazvali pozivu Vlade Srbije da izaberu svoje legitimne organe, kako neko ne bi, navodno u ime Srba, davao legitimitet jednostranim odlukama koje su Albanci donosili u prošlosti", rekao je Dačić.
Istakao je da Srbija ima nekoliko spoljnopolitičkih prioriteta: članstvo u EU, uz što veći uticaj na najvažnije centre političke moći u svetu, od Moskve pa do Vašingtona, i istovremeno negovanje i razvijanje odnosa sa tradicionalnim prijateljima, stvarajući mir i stabilnost u regionu.