Vesti
Politika
Čanak: Sramota šta rade Šešelju
15.06.2014. 14:00
Izvor: B92
Čanak: Sramota šta rade Šešelju
Novi Sad/Beograd -- Lider LSV Nenad Čanak izjavio je da je držanje lidera SRS Vojislava Šešelja 11 godina u pritvoru Haškog tribunala više nego nedopustivo.
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine je u intervjuu "Kuriru" rekao da je to verovatno najveća sramota međunarodnog pravosuđa u istoriji, ili barem jedna od najvećih sramota.
"Bez obzira šta ja mislio o Vojislavu Šešelju, bez obzira što lično mislim da je on počinio stvari za koje bi trebalo da dobije ozbiljne vremenske kazne", kazao je lider LSV u autorizovanom intervjuu koji je Kurir dostavio Tanjugu.
Podsetimo, sudija Žan Klod Antoneti, predsedavajući pretresnog veća na suđenju Vojislavu Šešelju u Haškom tribunalu, zatražio je od obe strane u postupku da se u roku od sedam dana izjasne o mogućem privremenom puštanju Šešelja na slobodu, potvrđeno je za B92 u SRS.
Govoreći o odnosima sa Demokratskom strankom i situaciji u vojvođanskoj vlasti Čanak je rekao:
"Zbog odlaska iz vojvođanske vlade Andora Delija i najavljene ostavke Gorana Ješića potpuno je jasno da će tu morati da se uvedu neki novi ljudi. Međutim, to je samo kozmetika, daleko je važnije da se napravi jasan i precizan dogovor šta će da se uradi, jer ovaj tip hermetičke zatvorenosti koju sprovodi aktuelna vlast nije dobar ni za koga".
Kako je rekao, najgore što može sada da se desi jednoj instituciji jeste da se svede na to da služi da bi neko u njoj sedeo, primao platu i imao privilegije.
"Došli smo u poziciju da se ovde u poslednje dve godine administracija bavi sama sobom i ne radi u interesu Vojvođana. Išlo je sve sporije i sporije i na kraju smo došli do zaglavljivanja, čiji je glavni simbol Bojan Pajtić".
Na pitanje da li je "definitivno završio sa Pajtićem", Čanak je podsetio da je već rekao da Pajtić sam sebe ruši.
"Već sam rekao ovih dana da on sam sebe ruši. Pajtić mora da pruži odgovore, koje ja nikako da čujem", rekao je Čanak koji je na pitanje da li ruši vojvođansku vladu naveo da se sve vreme zaboravlja da je SVM pre dva meseca ušao direktno u vlast na republičkom nivou u koaliciji sa SNS, a da se DS, s kojim je SVM u pokrajinskoj vlasti, zakleo da s naprednjacima ni pod kojim uslovima neće ulaziti ni u kakve odnose.
"Drugo, mi nismo oborili nijedan predlog Vlade, kad se obori predlog vlade, onda je vlada pala. Mi smo samo uspeli da isteramo zahtev LSV koji je star 12 godina, još tada smo tražili izmenu izbornih pravila", precizirao je Čanak.