Vesti
Politika
MUP će formirati radnu grupu za Kosmajca
25.06.2014. 20:00
Izvor: RTS
MUP će formirati radnu grupu za Kosmajca
Radna grupa policije će istražiti sve u vezi sa poreklom imovine Dragana Kosmajca, ali i sumnje da je sarađivao s nekim od policijskih funkcionera, rekao ministar Nebojša Stefanović. Sajtovi napadani iz inostranstva, kaže ministar.
"U dogovoru sa direktorom policije i zvanično ćemo danas formirati radnu grupu i ona će istražiti sve u vezi sa poreklom imovine koje on ima i sa svim ostalim za šta policija sumnja da mogu biti važni koraci, odnosno indicijama u otkrivanju eventualnog krivičnog dela", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.
Upitan da li će biti istraženo i s kim je iz policije Kosmajac eventualno bio blizak, ministar je odgovorio: "Sve dok postoje indicije da je na takav način izvršeno neko krivično delo ili se na takav način podstrekivalo na izvršenje krivičnog dela, svakako će to biti predmet naše istrage."
"Sve istrage koje smo do sada pokrenuli veoma su dobro i temeljno uzdrmale neke sisteme koji su tavorili godinama i koje su pokazale da nisu sve stvari tako proste kao što su se činile na prvom koraku", rekao je on na konferenciji za novinare.
Stefanović je dodao i da "nekada za istragu nisu dovoljni jedan ili dva dana" i da su "nekada istrage duže", istakavši da "misli da kada dovode do pravih rezultata i kada ti rezultati vode ka reformi - onda i vredi što toliko traju".
"Uradićemo sve što budemo započeli i - dok sam ja ministar - istražićemo do kraja ", rekao je Stefanović.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nedavno da je Kosmajac najveći narko-di­ler u Srbiji i da u policiji postoje ljudi koji su u kontaktu s njim.
Ministar Stefanović je rekao da je jedan od glavnih napada na sajt Kurira došao iz Hrvatske i to pošto je, po završetku utakmice između Hrvatske i Meksika na Svetskom prvenstvu u fudbalu, objavljen tekst o tome.
Stefanović je rekao da je MUP Srbije stupio u kontakt sa kolegama iz Hrvatske od kojih su zatražili podatke o adresama na internetu sa kojih je napadnut sajt Kurira.
"Odgovor još nismo dobili. Istraga i dalje traje i čim budemo imali konkretne podatke o imenima, obavestićemo javnost", rekao je Stefanović.
Komentarišući istragu o napadu na sajt Peščanika, Stefanović je naveo da je Odeljenje za visokotehnološki kriminal identifikovalo osam ključnih država i adresa s kojih je napadnut Peščanik.
"Napad je došao sa adresa iz zemalja poput Rusije, Nemačke, Holandije i Japana. Kontaktirali smo sa svim tim državama, ali do sada još nismo dobili povratnu informaciju od njih o počiniocima napada", rekao je Stefanović.
Upitan o stanju u policiji posle smenjivanja načelnika pet uprava, Stefanović je odgovorio da je stanje stabilno i da su zamenici načelnika uprava u potpunosti preuzeli sve dužnosti.
"Tokom prvih pet meseci ove godine kriminalitet u Beogradu je smanjen za 20 odsto, što govori da policija radi svoj posao. Isto tako, postoje i određene tehničke smetnje poput štrajka advokata, zbog kojih će neki efekti policijskog rada biti vidljivi u najskorije vreme", rekao je Stefanović.