Vesti
Politika
Gašić u Austriji o saradnji u oblasti odbrane
28.06.2014. 14:00
Izvor: Blic
Gašić u Austriji o saradnji u oblasti odbrane
Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić razgovarao je u Beču s ministrom odbrane i sporta Austrije Geraldom Klugom o unapređenju vojne saradnje dve zemlje, saopštilo je danas srpsko ministarstvo odbrane.
Kako je saopšteno, Gašić je tokom prve posete inostranstvu od kako je stupio na dužnost, izrazio zahvalnost austrijskom ministru odbrane na pomoći koju je ta zemlja uputila Srbiji nakon poplava.
Prema Gašićevoj oceni, odnosi dve zemlje su na najvišem nivou u poslednjih sto godina, a u oblasti odbrane postoji obostrani interes za unapređenje saradnje, prvenstveno kad je reč o obuci i usavršavanju, vojnoj medicini i atomsko-biološko-hemijskoj odbrani.
U saopštenju se dodaje da su dvojica ministara razgovarala i o iskustvima Austrije u mirovnim misijama, kao i o bezbednosnim i odbrambenim aspektima priključenja Evropskoj uniji.
Ministar Klug je ponovio spremnost Austrije da podrži proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, dodajući da saradnju dve zemlje u oblasti odbrane treba posmatrati kroz regionalne okvire i kapacitete.
Kako se dodaje u saopštenju srpskog ministarstva odbrane, Gašić je uputio zvaničan poziv austrijskom kolegi da poseti Srbiju početkom 2015. godine.

Gašić prisustvovao polaganju zakletve austrijskih vojnika
Ministar odbrane Srbije prisustvovao je posle podne svečanom polaganju zakletve austrijskih vojnika, što, kako je ocenjeno, ima poseban istorijski značaj. U garnizonu kod dvorca Belvedere 150 vojnika austrijske vojske položilo je zakletvu u prisustvu ministra odbrane Austrije Geralda Kluga i njegovog gosta iz Srbije.
Prisustvovanje srpskog i austrijskog ministra polaganju zakletve, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Austrije, ima istorijski značaj pred stotu godišnjicu atentata na prestolonaslednika Austro-ugarske monarhije.
Ovo je prvo polaganje zakletve austrijskih regruta kojem prisustvuje ministar odbrane iz Srbije, ukazuje se u saopštenju.
„To još jednom pokazuje da Evropa sve više srasta u savez država za mir i saradnju, rekao je Klug.