Vesti
Politika
Miščević: Za Srbiju EU sredstvo i model reformisanja
30.06.2014. 20:00
Izvor: Blic
Miščević: Za Srbiju EU sredstvo i model reformisanja
Za Srbiju je Evropska unija sredstvo reformisanja i jedini pravi model za to, izjavila je danas šefica srpskog pregovaračkog tima u pristupnim pregovorima sa EU Tanja Miščević, uz napomenu da taj proces nije jednostavan.
Miščević, koja je danas učestvovala na panelu povodom svečanog otvaranja kancelarije Instituta za javnu politiku u Ljubljani, rekla je novinarima na marginama skupa da "mnogo manje želimo da postanemo članica EU nego što želimo da se promenimo".
"Za nas je EU sredstvo, instrument, način na koji ćemo ostvariti ono što je sada već postalo stvarno jedan opšti stav građana Srbije, a to je da reformišemo i politiku, i društvo, i privredu, i ekonomiju, i socijalna pitanja", objasnila je i dodala da jedini pravi model koji imamo jeste onaj model koji postoji u EU i zato je to naš osnovni cilj.
"Evropska unija nam tako dođe i kao pomoć, i kao savetnik, i kao saradnja u celokupnom ovom procesu, koji nije jednostavan", istakla je.
Prema njenim rečima, Slovenija nam na tom putu puno pomaže - pomogla je Srbiji da napravi strukturu ne samo za pregovore o članstvu, već i strukturu za evropske integracije.
Kako je Miščević objasnila, Srbija ima model koji postoji i u Sloveniji, ili koji je donedavno postojao, sa kancelarijom koja je zadužena za evropske integracije, a ne ministarstvo.
"Sada trenutno eksperti iz Slovenije i Hrvatske nam pomažu da se snađemo u procesu pregovora, ali i mnogo više - pokazuju nam kako i na koji način se sve ono što se dogovori zaista i sprovodi", istakla je.
Ona je ocenila i da je uvek dobro napraviti paralelu, kao što je to omogućio današnji panel - videti kako je to izgledalo kada je Slovenija ulazila pre 10 godina u EU, a kako to danas izgleda i gde su prostori da Slovenija ili bilo koja druga članica EU pomogne nama koji smo sada u tom procesu.
"Mi apsolutno vidimo i mislim da niko nije slep pa da kaže da ulazak u EU i proces evropskih integracija ima samo dobre strane. Naravno da tu ima i troškova i problema", rekla je Miščević.
Ona je dodala da su očigledni i problemi sa kojima se suočavaju države članice, među kojima i Slovenija, ali da su ti problemi mnogo manji nego oni sa kojima se suočava Srbija kao država koja nije u tom odnosu sa EU.
"Nema ni solidarnosti, nema ni pomoći na isti način na koji to mogu da očekuju članice", zaključila je šefica srpskog pregovaračkog tima.
Institut za javnu politiku danas je svečano otvorio kancelariju u Ljubljani panelom "10 godina Slovenije u Evropskoj uniji: Iskustva i izazovi za Zapadni Balkan".
Miščević je na panelu predstavila tok pregovaračkog procesa i istakla značajne korake koje je Srbija već načinila na putu ka EU, posebno naglasivši da je harmonizacija pravnog okvira u Srbiji otpočela još 2004. i pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Njena glavna poruka bila je ta da je ovo prvi put u istoriji balkanskih zemalja da sve države imaju isti cilj - članstvo u EU, te da je to politički momentum koji ni Unija, ni Zapadni Balkan ne smeju propustiti, saopštio je Institut za javnu politiku u Ljubljani.