Vesti
Politika
Sa Mađarskom gradimo odnose poverenja
01.07.2014. 20:00
Izvor: Akter
Sa Mađarskom gradimo odnose poverenja
Odnosi Srbije i Mađarske su u usponu, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić nakon prve zajedničke sednice vlada dveju država u Beogradu
"Odnosi Srbije i Mađarske su u usponu", izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić nakon prve zajedničke sednice vlada dveju država u Beogradu, poručivši da će Srbija biti dobar i odgovoran partner Mađarskoj.
"Odnosi Srbije i Mađarske su u usponu i umesto formalno dobrih, tradicionalno nepoverljivih odnosa, nadam se da sada uspostavljamo odnose poverenja, iskrenosti, poštovanja i razumevanja. A što se tiče premijera Viktora Orbana, koga mi ovde u Srbiji doživljavamo kao prijatelja... i on i članovi njegove vlade uvek su dobrodošli", rekao je premijer.
Vučić je u izjavi za medije u Palati Srbija rekao da je u razgovoru "u četiri oka" sa Orbanom bilo reči o konkretnim vidovima saradnje dve vlade i to na pitanjima počev od mađarske podrške Srbiji na njenom evropskom putu do izgradnje železničke i putne infrastrukture.
Premijer je posebno istakao da je s mađarskim kolegom razgovarao o izgradnji pruge Beograd–Budimpešta i Subotica – Segedin – Baja, kao i otvaranju većeg broj graničnih prelaza.
"I da budem iskren tražio sam savete u vezi sa našim zajedničkim ekonomskim i političkim problemima, ali i temama koje ćemo morati da razmatramo i rešavamo u budućnosti, poput Južnog toka", naveo je Vučić.
U razgovoru je, prema oceni premijera, postignut visok nivo saglasnosti, a njegova je poruka da nijedan predlog koji dolazi iz Mađarske Srbija neće gledati "ispod oka", već će nastojati da graditi dobre odnose, sa više poverenja.
Najavio je razgovore o pitanjima iz oblasti obrazovanja, prosvete i kulture, dodajući da je premijer Orban predložio stipendiranje 50 osoba iz Srbije u Mađarskoj, kao i da naša zemlja preuzme da školuje određeni broj Mađara u Srbiji.
"Mogućnosti naše bilateralne saradnje su ogromne, Dogovorili smo da u pojedinim projektima učestvujemo skupa da bismo obezbedili zajednički pristup EU fondovima i kako bismo ovaj težak trenutak iskoristili da učvrstimo našu infrastrukturu", rekao je premijer naglasivši da će Srbija uvek biti dobar i odgovoran partner Mađarskoj.

Orban: Nadam se ozbiljnoj saradnji s odlučnom Vladom Srbije
Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da Srbija ima jaku i odlučnu vladu te da se nada ozbiljnoj saradnji između dve vlade u narednom periodu.
Na zajedničkoj konferenciji za medije sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, on je rekao da Mađarska podržava priključenje Srbije Evropskoj uniji, kao i da je svom kolegi potvrdio da ne može da dođe do bio kakvih poteškoća koje bi promenile takvu odluku njegove zemlje.
"Srbija je naša moralna obaveza i to je politika istorijskog zajedništva Srbije i Mađarske", rekao je Orban.
Orban je rekao i da, iako trenutno pitanje proširenja EU nije popularno u toj zajednici, da će njegova zemlja uraditi sve da pitanje proširenja postane prihvatljivo.
Orban je istakao i da je Vučić odlučan i ambiciozan partner kao i da je pre nekoliko godina sa tadašnjim premijerom Srbije Zoranom Ðinđićem potpisao više tačaka sporazuma koji je mogao da bude osnova za poverenje između dve zemlje, ali da je njegovo sprovođenje iz poznatih razloga obustavljeno.
"Mislim da sam sada stekao partnere za buduće godine", rekao je Orban.
Mađarski premijer je u ime građana svoje zemlje izrazio saučešće srpskom narodu zbog stradalih i štete u nedavnim poplavama.
Prema njegovim rečima kao što je Srbija pomogla Mađarskoj u poplavama prošle godine, to isto je učinila i njegova zemlja ove godine.
"Ako ima problema možemo da računamo jedni na druge", poručio je Orban.
Označivši kao vodeći projekat saradnje prugu Beograd–Budimpešta on je potvrdio da će mađarska strana obezbediti sve uslove za modernizaciju železničkog saobraćaja na toj relaciji, jer, kako je primetio, neprihvatljivo je da za putovanje vozom od Beograda do Budimpešte u 21. veku bude treba osam sati.
"Zato ćemo učiniti sve da se to putovanje prepolovi", dodao je Orban.
Najavio je da će u narednom periodu biti povećan broj graničnih prelaza između Srbije i Mađarske, te da je cilj da se umesto na 55 kilometara prelazi otvaraju na svakih 20 kilometara.
"To nisu standardi Evrope, ali će biti bolje", naglasio je Orban.
"Budimpešta želi da u Srbiji školuje mađarske studente, ali i da se srpski studenti obrazuju u njihovoj zemlji", rekao je Orban istakavši da bi proces nostrifikacije diploma trebalo brže da se odvija.
On je pozdravio i dobru nameru premijera Vučića koji, kako je naveo, priznaje težnje mađarske zajednice u Srbiji da žive kao građani Srbije, ali i da sačuvaju sopstveni identitet.
Vlade Srbije i Mađarske održale su danas zajedničku sednicu nakon koje je potpisano više sporazuma iz oblasti saobraćaja, životne sredine i saradnje ministarstva unutrašnjih poslova.
Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o drumskom prevozu putnika i stvari potpisali su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministar za nacionalni razvoj Mađarske Mikloš Šestak.
Sporazum između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o pravnom statusu Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu potpisali su ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković i državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Mađarske Ištvan Nađ.
Ministri unutrašnijih poslova Srbije i Mađarske Nebojša Stefanović i Šandor Pinter potpisali su protokol između dva ministarstva o osnivanju i funkcionisanju zajedničkog kontakt centra za saradnu policija.
Oni su potpisali i protokole o mešovitim patrolama duž zajedničke granice i o funkcionisanju prelaza Bački vinogradi.
Premijer Aleksandar Vučić dočekao je ranije danas uz najviše državne i vojne počasti premijera Mađarske Viktora Orbana, a zatim su održani i tet-a-tet razgovori dva premijera, kao i više susreta resornih ministara.