Vesti
Politika
Ješić i formalno otišao iz Pajtićeve vlade
02.07.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Ješić i formalno otišao iz Pajtićeve vlade
Skupština Vojvodine danas je, većinom glasova, razrešila Gorana Ješića dužnosti potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, nakon što je dao ostavku.
Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je, u obraćanju poslanicima, istakao da je taj predlog zasnovan na činjenici da je Ješić podneo ostavku, koju je u više navrata u javnosti najavljivao, kao i da je 17. juna rekao da mu je to poslednji radni dan u vojvođanskoj vladi.
Pajtić je zahvalio Ješiću na dosadašnjem radu, ocenjujući da ta ostavka nije bila neophodna, i dodao da predlog o razrešenju "nije zasnovan na kritici rada kolege Ješića nego upravo na činjenici da on više suštinski nije sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo".
Predsednik Pokrajinske vlade je naglasio da nema razloga za bojazan da vodoprivredna preduzeća u pokrajini neće dobiti predviđen novac za naknadu troškova u odbrani od majskih poplava i dodao da će u narednom periodu, sa koalicionim partnerima u pokrajini, biti utvrđeno ko će preduzeti odgovornost za vođenje tog pokrajinskog sekretarijata.
U kraćoj raspravi povodom predloga za Ješićevo razrešenje, šef posleničke grupe Nove demokratske stranke (NDS) Miloš Gagić je rekao da razume to da Pokrajinska vlada želi da unese neke promene kako bi bili popravljeni "elementi nefunkcionisanja vlade", ali je dodao da su poslanici NDS zatečeni stavljanjem te tačke na dnevni red sednice.
On je rekao da je Ješić dobro obavljao svoju funkciju ali je napomenuo da će NDS iz principijelnih razloga podržati predlog za razrešenje kao predlog o završnom računu lanjskog pokrajinskog budžeta, između ostalog, jer ne želi da ruši legitimno izabranu pokrajinsku vlast.
Šef poslaničke grupe koju predvode socijalisti Pavle Budakov je istakao da postupak razrešenja ne može da bude zamena za postupak koji bi bio u skladu sa Ješićevom najavljenom ostavkom i dodao da neće glasati o tom predogu jer "ne znamo sve elemente koji su doveli do povlačenja ovakvog poteza".

PROŠAO ZAVRŠNI RAČUN ZA 2013.
Poslanici Skupštine AP Vojvodine usvojili su danas odluku o završnom računu Budžeta Vojvodine, kao i izveštaj o njegovom izvršenju u 2013. godini.
Od prisutnih 89 poslanika, za usvajanje odluke glasalo je 65 poslanika, 24 je bilo protiv, dok uzdržanih nije bilo.
Pokrajinski budžet za prošlu godinu planiran je u iznosu od 77 milijardi i 451 miliona dinara (oko 669 miliona evra).
U tom periodu planirani budžet ostvaren je 86,4 odsto, jer su ukupni prihodi bili 66,9 milijardi dinara (oko 577,9 miliona evra).
Istovremeno, budžetski rashodi bili su u 2013. godini 61,6 milijardi dinara (oko 532 miliona evra).
Iz prošlogodišnjeg budžeta u 2014. godinu prebačeno je oko 5,9 milijardi dinara
(oko 50,9 miliona evra).