Vesti
Politika
Čomić: Odluka suda o Šešelju veći problem za Hag, nego za Srbiju
04.07.2014. 20:00
Izvor: Blic
Čomić: Odluka suda o Šešelju veći problem za Hag, nego za Srbiju
Beograd - Zamenica predsednika DS Gordana Čomić izjavila je danas da je veći problem za Haški tribunal šta će da odluči u vezi sa puštanjem Vojislava Šešelja na slobodu, nego za Srbiju i da je veliki problem i to što postoji mogućnost da institucije interpretiraju ljudska prava.
- „Šta će taj sud da odluči mislim da je veći probem za taj sud nego za Srbiju. Mislim da je veliki problem to što možemo da imamo institucije koje interpretiraju ljudska prava i to je vrlo očigledno u slučaju Šešalja, koliko god ja od sveg srca bila protiv onoga što je bila njegova politika i koliko god smatrala da je takva politika bila i ostala nedopustiva - rekla je Čomić Tanjugu.
Da li će tako da se interpretira i njegov dolazak u Srbiju, ne znam da procenim, dodala je Čomić i istakla da će ona lično tako da interpretira - to su Šešeljova prava, istovremeno podsetivši da je još 2005. i 2006. godine u parlamentu govorila o tome, u vreme kada je DS takođe bila opozicija.
- Za skupštinskom govornicom sam govorila o kršenju ljudskih prava kada je Vojislav Šešelj u pitanju na iznenađenje i onih koji navijaju za mene i onih koji su protiv mene, ali sa istim stavom - ne možete nekog da držite u pritvoru godinama, ko god bio i šta god radio, ako ste sud koji sam za sebe kaže da je ono što je u onome što je definicija kojom ga je osnovao Savet bezbednosti“ - dodala je.
Na pitanje da li Šeseljev eventualni povratak može našto da promeni na političkoj sceni Srbije, Čomić kaže da će to pre svega zavisiti koliko od njega, toliko i od sadržaja onoga što on bude hteo da podeli sa građanima, ali pre svega od procene da li još uvek ima onih koji su spremni da podrže politiku koju je napustila i njegova sopstvena stranka.
Prema njenim rečima, oni koji glasaju za SNS su jednom ili više puta glasali i za SRS i to se vidi po broju osvojenih glasova, a nikada nisu imali manje od 30 odsto od ukupno izašlih na izbore, što je donosilo od 67 do 73 poslanička mesta.
- Ne verujem da će oni još jednom promeniti svoje opredeljenje, a ako bude volje medju njima, onda ćemo imati takvu posledicu u Srbiji i meni će biti žao i to ću smatrati korakom unazad“ - rekla je Čomić.
Vlada Srbije je saopštila da je spremna da Haškom tribunalu pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Šešelja, pod uslovom da se lider srpskih radikala u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili sa njim dogovori nadležno sudsko veće tog suda.
Šešelj se predao Hagu 2003. godine i od tada nije napuštao pritvorsku jedinicu tog suda koja se nalazi u Shevenngenu, a nedavno je odbacio mogućnost da Vlada Srbije za njega garantuje postavljajući sudu niz svojih uslova.
Šešelj je 17. juna obavestio Pretresno veće Haškog tribunala da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, neće prihvatiti nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije.
Šešelj je u podnesku Haškom sudu, koji je medijima prosledjen iz SRS, naveo da se ukoliko bude privremeno pušten na slobodu neće javljati policiji, niti nositi elektronsku narukvicu ili druge predmete kojima se narušava ljudsko dostojanstvo.