Vesti
Politika
Vučić sa Medvedevom
07.07.2014. 20:00
Izvor: RTS
Vučić sa Medvedevom
Premijer Aleksandar Vučić dvodnevnu posetu Rusiji započeo je razgovorom sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevom. Susret sa predsednikom Vladimirom Putinom predviđen za sutra.Teme razgovora - bilateralna saradnja, ali i sve važne međunarodne teme.
Srpski i ruski premijer, Aleksandar Vučić i Dmitrij Medvedev, razgovaraju u četiri oka, a potom će im se pridružiti i delegacije obe vlade. Posle razgovora u četiri oka, dvojica zvaničnika obratiće se novinarima.
Razgovori u rezidenciji premijera Rusije u Gorkom nedaleko od Moskve, počeli pitanjem Dmitrija Medvedeva Aleksandru Vučiću kako je raspložen, na šta je predsednik srpske vlade odgovorio na ruskom: "Veoma dobro, kao i uvek u Rusiji".
Ruski premijer je takođe izrazio zadovoljstvo zbog dolaska Vučića u Moskvu i mogućnosti da se upoznaju.
Dvojica premijera razgovaraju o bilateralnim odnosima, trgovinsko-ekonomskoj saradnji, uključujući realizaciju velikih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata.
Biće reči o kreditima u sektorima finansija, transporta, industrije, poljoprivrede, humanitarnih pitanja i kulture, najavljeno je iz ruske vlade.
U delegaciji Srbije su i ministri Dušan Vujović i Aleksandar Antić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
Predsednik Vlade Srbije sutra se sastaje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Uoči posete, Vučić je rekao da su veze sa Moskvom tradicionalno tesne, ali i da je Srbija stopostotno zavisna od ruske energije, što ga, ističe, neće sprečiti da u Moskvi govori jasnim jezikom.
"I tamo ću reći kao i u Briselu, isto, da je Srbija zainteresovana za dobre odnose sa Rusijom, ali da je naša budućnost u Evropi", poručio je srpski premijer u intervjuima za nemački Velt i francuski Figaro.
"Imam samo jednu spoljnu politiku i ona je transparentna. Glavni cilj Srbije je da postane članica EU. Priključenje EU je jedini mogući put za našu zemlju. To sam rekao predsedniku Vladimiru Putinu, to sam rekao u Briselu, Beogradu, Parizu, svuda", podvukao je Vučić.
Premijer je rekao da bi za Srbiju bilo dobro ako gasovod "Južni tok" bude izgrađen, ali da odluka zavisi od Rusije i Evropljana.
Da će "Južni tok" biti jedna od glavnih tema Vučićevih razgovora sa najvišim ruskim zvaničnicima, slažu se i srpski i ruski analitičari, a nezaobilazne teme biće i Ukrajina, predsedavanje Srbije OEBS-u, dugovanja, zajedničke investicije, snabdevanje gasom.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je ranije da od predstojeće posete Vučića Moskvi očekuje korist za Srbiju, jer je, kako je istakao, Srbija "kopča" koja nedostaje da bi Istok i Zapad bolje sarađivali.