Vesti
Politika
Popović: Poražavajuć prekid dijaloga sa sindikatima
14.07.2014. 20:00
Izvor: RTS
Popović: Poražavajuć prekid dijaloga sa sindikatima
Potpredsednik Demokratske stanke Srbije Aleksandar Popović ocenio je da je poražavajuće to što je Vlada Srbije prekinula socijalni dijalog i što će Zakon o radu ući u skupštinsku proceduru bez prethodne javne rasprave.
Aleksandar Popović je da Vlada govori da bi novi Zakon o radu trebalo da doprinese zapošljavanju, a da to nije tačno, jer zakon ne rešava nezaposlenost, već su potrebni obnavljanje i rast domaće proizvodnje, javlja Beta.
Popović je rekao da je Vlada koja ukida javne rasprave i socijalni dijalog i ne poznaje osnovne procedure loša vlada, a da vlada Srbije svaki dan to uverenje učvršćuje.
Popović je, povodom ostavke ministra finansija Lazara Krstića, podsetio da je u Krstićevom obrazloženju jedan od razloga za ostavku to što nije prihvaćen njegov predlog da struja poskupi za 30 odsto.
Potpredsednik DSS-a je istakao da Vlada time ponovo pokazuje nerazumevanje za rad nezavisnih državnih organa, i nepoznavanje procedure jer "ne može ministar finansija da predlaže poskupljenje struje, već to radi upravni odbor 'Elektroprivrede Srbije'".
Kao najbitniji događaj prošle nedelje Popović je ocenio to što je delegacija vladajuće nemačke Hrišćansko demokratske unije (CDU) došla da podseti Srbiju na obaveze koje joj je Nemačka dala.
Popović je istakao da je Srbiji prvi put javno rečeno da je za njen ulazak u Evropsku uniju neophodno da Kosovo dobije mesto u Ujedinjenim nacijama. On je pozvao Vladu da se izjasni koji je njen stav o tom uslovu i da otkrije da li je od Srbije traženo i da podrži unitarizaciju Bosne i Hercegovine.
Potpredsednik DSS-a je rekao i da je Srbija, uklanjanjem barikada s mosta preko Ibra, u Kosovskoj Mitrovici, sama promenila realnost i otvorila put Albancima za preuzimanje i severnog dela Kosmeta.