Vesti
Politika
Srbija očekuje podršku i razumevanje Kine
22.07.2014. 20:00
Izvor: RTS
Srbija očekuje podršku i razumevanje Kine
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je akreditivno pismo novog ambasadora Kine u Beogradu Li Mančanga koji je istakao da između dve zemlje postoji uzajamna podrška za pitanja od ključnih interesa. Peking je spreman da radi na podizanju bilateralnih odnosa na viši nivo, kaže Mančanga.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić očekuje podršku i razumevanje Kine, prenosi Tanjug.
"Srbija u ovom trenutku prolazi kroz izuzetno osetljivo razdoblje u svom razvoju i predstoji nam donošenje važnih i složenih odluka u čemu ćemo, siguran sam, imati podršku i razumevanje Kine", istakao je Nikolić na svečanosti u Palati "Srbija".
Predsednik Srbije ocenjuje da bilateralne odnose odlikuje tradicionalno prijateljstvo i strateško partnerstvo, kao i uzajamno poverenje i iskrena podrška u najvažnijim pitanjima.
Nikolić kaže da Srbija visoko ceni principijelni stav Kine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i da pruža punu podršku politici "jedne Kine".
Ističe da je jedan od osnovnih prioriteta Srbije da obezbedi povoljan i siguran ambijent za poslovanje i privlačenje stranih investicija u čemu Srbija posebno računa na kineske investitore.
Ambasador Kine u Srbiji Li Mančanga objašnjava da dve zemlje veže duboko tradicionalno prijateljstvo koje je izdržalo test vremena i postalo još jače.
"Naše dve zemlje podržavaju jedna drugu po pitanjima koja su od ključnog i velikog interesa za drugu stranu i rade na produbljivanju međusobnog političkog poverenja", kaže kineski ambasador.
Ističe da je Srbija zemlja od ključnog značaja u regionu jugoistočne Evrope i navodi da zahvaljujući obostranim naporima, saradnja na velikim infrastrukturnim projektima poput mosta Zemun-Borča, termoelektrane "Kostolac" i autoputa E763, uspešno napreduje.
"Kina poklanja veliku pažnju strateškom partnerstvu sa Srbijom i spremna je, na temeljima međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi, da podigne naše bilateralne odnose na novi viši nivo" poručuje kineski ambasador.
Ocenjuje da Srbija poslednjih godina uživa političku stabilnost i da je napredovala u evropskim integracijama ali i da je unapredila odnose sa susedima.
"Kao dobar partner i prijatelj, Kina pozdravlja vaša razvojna dostignuća i iskreno se nada da će Srbija održati jak razvojni trend i igrati još veću ulogu u međunarodnim i regionalnim odnosima", zaključuje novi kineski ambasador.
Svečanosti su prisustvovali i šef srpske diplomatije Ivica Dačić i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Ivan Mrkić, kao i članovi kineske delegacije.