Vesti
Politika
Mogerini u ponedeljak u Beogradu
25.07.2014. 20:00
Izvor: Akteri
Mogerini u ponedeljak u Beogradu
Federika Mogerini, ministarka spoljnih poslova Italije, predsedavajuće EU, doputovaće u ponedeljak u posetu Beogradu
Kako je saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova, Mogerini će se sastati s prvim potpredsednikom Vlade Srbije i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a posle razgovora dvoje zvaničnika održaće zajedničku konferenciju za novinare.
Dačić je nedavno izjavio da očekuje da tokom italijanskog predsedavanja EU budu otvorena pregovaračka poglavlja 32 (o finansijskoj kontroli) i 35 (o ostalim pitanjima, uključujući Kosovo).
Mogerini je u četvrtak, tokom posete Sarajevu, potvrdila da će Italija tokom šestomesečnog predsedanja EU posebnu pažnju posvetiti procesu evrointegracije Zapadnog Balkana.
"Zapadni Balkan strateški je prioritet našeg predsedavanja, jer će Unija morati da pokaže dodatno zalaganje u pomaganju potencijalnim članicama", naglasila je Mogerini u Sarajevu, prvoj etapi njene turneje po balkanskim zemljama.
U agendi šefice italijanske diplomatije, objavljenoj na vebsajtu italijanskog Ministarstva spoljnih poslova, navedeno je da će Mogerini 24. i 25. jula, pored Sarajeva, obići i Prištinu, Skoplje i Tiranu.
Italija je 1. jula preuzela predsedavanje EU od Grčke.