Vesti
Politika
Nikolić razgovarao sa Burkhardom
05.08.2014. 20:00
Izvor: Akter
Nikolić razgovarao sa Burkhardom
Predsednik Tomislav Nikolić ocenio je u razgovoru sa šefom misije OEBS-a u Srbiji Peterom Burkhardom da je partnerski odnos te organizacije prema Srbiji od 2001. godine doprineo sprovođenju reformi
"Nažalost, mi to nismo iskoristili na pravi način", naglasio je predsednik i istakao da su sve vlade do 2012. godine radile isključivo na popularnosti, a ne na suštinskoj i sveobuhvatnoj reformi društva i institucija.
Prema njegovim rečima, mi više nemamo vremena, i rezovi će biti bolni, zato svi moramo da damo vetar u leđa vladi, jer će svaka neosnovana kritika, samo usporiti agoniju, koju moramo da prevaziđemo što pre“
Predsednik Srbije je dodao da je pomoć OEBS-a i drugih evropskih organizacija u sprovođenju reformi dragocena, navedeno je u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.
Šef Misije OEBS-a Peter Burkhard je istakao da u sprovođenju reformi misija radi zajedno sa vladom i da ima razumevanja, da nema više puno vremena niti prostora za bilo kakve greške.
"Bili smo svedoci koliko greške koštaju na primeru reforme pravosuđa. To se veoma teško ispravlja“, naglasio je Burkhard.
On je istakao da ne želi nikoga da krivi za greške, jer svi koji su u tome učestvovali snose deo krivice.
Burkhard je izrazio nadu da će vlada imati dovoljno snage da uprkos ogromnim naporima koje ulaže u rešavanje ključnih problema, imati vremena da se bavi i pitanjima koja se tiču ne samo centralne Srbije, već i njenih ostalih delova.
Predsednik Nikolić je podvukao da je veoma važna podrška na sprovođenju reformi i da će on stati iza svake odluke vlade, ma koliko ona bila nepopularna.
"Ne postoji drugi način da se obezbedi bolja budućnost građana Srbije, jer je tanka linija između konstruktivne kritike i planiranog rušenja vlade", naglasio je predsednik i dodao da toga svi treba da budu svesni.