Vesti
Politika
Liberalizacija viza kasni zbog blokade Skupštine Kosova
06.08.2014. 20:00
Izvor: Blic
Liberalizacija viza kasni zbog blokade Skupštine Kosova
Suspenzija rada Skupštine Kosova će direktno uticati na proces liberalizacije viza, jer bi ta institucija trebalo da razmatra nekoliko zakonskih rešenja koja se odnose na ispunjenje uslova za viznu liberalizaciju, pišu danas kosovski elektronski mediji.
Funkcioneri Evropske unije (EU) na Kosovu čekaju formiranje nove vlade kako bi nastavili sa ispunjavanjem preporuka koje je dala Evropska Komisija (EK), prenosi portal “Koha net”.
Takođe, EK nije odredila datum kada bi mogla da pošalje verifikacionu misiju za ocenu ispunjavanja kriterijuma za liberalizaciju viznog režima, nakon što je prošlog meseca objavila izveštaj o stanju u ovom procesu.
U Ministarstvu evropske integracije rekli su da analiziraju izveštaj i da će do kraja avgusta sačiniti plan delovanja za ispunjenje tih preporuka, ali bi taj proces mogao da bude blokiran dok Skupština Kosova ne bude mogla da normalno obavlja svoje aktivnosti.
Koordinator za liberalizaciju viznog režima, Besnik Vasoli je rekao da ima nekoliko zakona koji čekaju da budu usvojeni u Skupštini Kosova.
- Ispunjenje preporuka će zavisiti od usvajanja ovih zakona. U svakom slučaju očekujemo da neće biti zastoja u tom smeru i da će tokom ovog meseca biti dostavaljen nacrt plana delovanja EK kako bi kasnije u septembru on bio usvojen u Vladi Kosova - rekao je Vasoli.