Vesti
Politika
Vučiću rok još četiri dana da predloži ministra privrede
15.08.2014. 20:00
Izvor: Press
Vučiću rok još četiri dana da predloži ministra privrede
Premijeru Srbije Aleksandru Vučiću preostalo je još četiri dana da parlamentu, u zakonskom roku, predloži novog ministra privrede, pošto je Skupština Srbije 4. avgusta konstatovala ostavku Dušana Vujovića na tu funkciju.
Parlament je Vujovića istog dana izabrao za ministra finansija, a Vučiću je od tada počeo da teče zakonski rok od 15 dana da predloži novog kandidata za ministra privrede.
Taj rok ističe u utorak, 19. avgusta.
Prema Zakonu o vladi, premijer je dužan da Narodnoj skupštini predloži izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra, a novi ministar bira se većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.
Zakonom o vladi nije preciziran rok u kojem bi skupština trebalo da izabere novog ministra.
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rekla je ranije Tanjugu da je cilj i parlamenta da Srbija postane najpoželjnija destinacija za ekonomska ulaganja i da je zato voljna da odmah, pošto premijer predloži kandidata za ministra privrede, zakaze sednicu za njegov izbor.
"Onda će taj resorni ministar uputiti i očekivane zakone za dalje poboljšanje poslovnog miljea. Nama je cilj da Srbiija postane najpoželjnija destinacija za ekonomska ulaganja i stranim i domaćim investitorima", rekla je tada predsednica skupštine.
Vujović je ostavku podneo zbog imenovanja na funkciju ministra finansija, pošto je prethodni ministar finansija Lazar Krstić 12. jula podneo ostavku, koja mu je u skupštini konstatovana tri dana kasnije.
Međutim, Vujović će obavljati ovlašćenja ministra privrede do izbora novog i on nije prvi koji u Vladi Srbije obavlja poslove ministra privrede i ministra finansija.
U vladi premijera Ivice Dačića za te resore bio je zadužen Mlađan Dinkić, a spojene resore finansija i ekonomije imao je 2003. godine Božidar Ðelić.
Prema pisanju medija, u privrednim krugovima kao mogući kandidati za ministra privrede pominju se ministarka državne uprave Kori Udovički, predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i predsednik Ekonomskog saveta SNS Milenko Dželetović.