Vesti
Politika
Sertić predložen za ministra privrede
19.08.2014. 20:00
Izvor: RTS
Sertić predložen za ministra privrede
Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić predložen je za novog ministra privrede, saznaje RTS. Sertić najavio da će, ako parlament potvrdi njegov izbor, na tom mestu raditi u najboljem interesu srpske privrede i države.
U Skupštinu Srbije stigao je predlog premijera Aleksandra Vučića da Željko Sertić bude postavljen za ministra privrede, saznaje RTS.
Kako RTS saznaje u Kabinetu predsednice Narodne Skupštine, sednica parlamenta na kojoj će predlog biti razmatran biće zakazana najverovatnije za sledeću nedelju.
Željko Sertić je u pisanoj izjavi koja je dostavljena medijima najavio da će, ako parlament potvrdi njegov izbor, na tom mestu raditi u najboljem interesu srpske privrede i države.
"U ovom trenutku kao ključne aktivnosti vidim izgradnju što povoljnijeg i podsticajnijeg ambijenta za poslovanje i investiranje, sprovođenjem reformi u svim segmentima u nadležnosti Ministarstva i rešavanje ključnih problema sa kojima se privreda godinama suočava", navodi se u Sertićevoj pisanoj izjavi, prenosi Tanjug.
Prema njegovim rečima, to je potrebno uraditi da bi "zdravo jezgro privrede i onaj deo koji se može postaviti na noge podigao efikasnost, upošljavao što veći broj ljudi i postao što konkurentniji u utakmici na međunarodnom tržištu koja je čeka u toku i nakon procesa evropskih integracija".
Sertić je rekao da je zahvalan premijeru Aleksandru Vučiću na "ukazanom poverenju da u ovom reformskom periodu" vodi jedno od ključnih ministarstava za ekonomiju Srbije.
"To je za mene velika čast i ogromna odgovornost. Ako parlament potvrdi izbor, i na novoj funkciji radiću kao i na mestu predsednika Privredne komore Srbije – u najboljem interesu srpske privrede i države", rekao je Sertić.
Željko Sertić je predsednik Privredne komore Srbije od marta 2013. godine.
Na tu poziciju izabran je jednoglasno na Skupštini Privredne komore Srbije kao jedini kandidat, a predlozi da se nađe na tom mestu stigli su iz više od 30 regionalnih komora i udruženja.
Osnovnu i srednju školu završio je u Novom Sadu.
Diplomirao je na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment Univerziteta "Union" u Beogradu.
Od 2010. godine, direktor je preduzeća "Konrad" (visokogradnja, završni radovi u građevinarstvu, uređenje enterijera).
U periodu od 2006. do 2010. godine, bio je direktor preduzeća "Foreks" u Beogradu (proizvodnja, unutrašnja trgovina i spoljnotrgovinski poslovi), od 2000. do 2006. godine izvrššni direktor firme "Magma".
Bio je suosnivač preduzeća "Gotreks" u Beču, kao i preduzeća "Gotra" u Novom Sadu.
Član je SNS-a. Govori engleski jezik. Član je borda direktora Evrokomore, a bio je proglašen i za najboljeg menadžera jugoistočne i srednje Evrope.
Rođen je u Sečnju 1967. godine.