Vesti
Politika
Dačić i Lagumdžija: Zajedno smo jači
20.08.2014. 20:00
Izvor: RTS
Dačić i Lagumdžija: Zajedno smo jači
Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine su u velikom usponu i zajednička je želja da se takva dinamika nastavi, ocenili su šefovi diplomatija Srbije i BiH Ivica Dačić i Zlatko Lagumdžija.
Lagumdžija se sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem sastao na početku posete Beogradu, a potom je razgovarao i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
Dačić je rekao da su Srbija i Bosna i Hercegovina međusobno povezane i da su zajedno mnogo jače nego pojedinačno.
Kao dobar primer takve saradnje ministri su naveli donatorsku konferenciju za ugrožene od poplava u Srbiji i BiH, na kojoj je, kako su zajedno ocenili, prikupljeno više sredstava nego da su dve zemlje odvojeno sakupljale novac, prenosi Tanjug.
"Međunarodna zajednica je pozitivno ocenila naš zajednički nastup", rekao je Dačić na konferenciji za novinare posle sastanka u Palati "Srbija".
Srbija je, prema njegovim rečima, zainteresovana za stabilnost BiH, za njen ekonomski razvoj i postoji uzajamna podrška na putu ka Evropskoj uniji.
Dačić je najavio i da će se 22. avgusta u Berlinu sastati sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom i da će tom prilikom biti reči o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, konsultacijama o srpskom predsedavanju OEBS-u, ali i o konferenciji o Zapadnom Balkanu u Berlinu 28. avgusta, kojoj će prisustvovati premijeri, ministri spoljnih poslova i ekonomija zemalja regiona.
Lagumdžija je istakao da Srbija i BiH predstavljaju uzor za regionalnu saradnju i da je na današnjem sastanku bilo reči o unapređenju odnosa dve zemlje.
"Ujedinjeni u regionu možemo učiniti mnogo više ako budemo radili zajedno", rekao je Lagumdžija.

Pravni mehanizam za sprečavanje odlaska na ratišta
Ivica Dačić izjavio je da treba pronaći pravni mehanizam za sprečavanje odlaska državljana Srbije na strana ratišta i dodao da zajednički odgovor treba tražiti sa zemljama Evropske unije.
"Nije dobro za interese Srbije da naši državljani učestvuju u raznim sukobima širom sveta i treba naći pravni mehanizam kako da se to ubuduće što više ograniči", rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, nije problem samo Ukrajina gde se naši građani bore na obe strane, već i učešće nekih naših državljana u Siriji, Bliskom istoku i Iraku, odnosno islamskim ekstremističkim grupacijama.
"Treba da nađemo zajednički odgovor zajedno sa EU jer Unija ima slične probleme i treba da nađemo mehanizam kako da se to ubuduće spreči", naveo je Dačić.
Lagumdžija je ocenio da odlazak ljudi sa prostora Balkana na ratišta širom sveta predstavlja rezultat onoga što se ovde događalo poslednjih 20 godina, atmosfere ratovanja u kojoj su nastale različite ideologije podele i segregacije.
"Zato je veoma važan ubrzani put Srbije i BiH, kao i čitavog regiona prema evropskim integracijama i sasecanje u korenu tog problema. A koren tog problema je ideologija podeljenih društava, umesto jedinstvo u različitosti koji je ovaj prostor uvek bio i na kojem moderna Evropa počiva", rekao je Lagumdžija.
Nepravda i siromaštvo, besperpektivnost kako u BiH tako i u Srbiji takođe u velikoj meri teraju ljude na to, dodao je šef diplomatije BiH.
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine i turizma telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se sa Zlatkom Lagumdžijom sa kojim je razgovarao o definisanju konkretnih koraka za realizaciju Memoranduma o razumevanju između Srbije i BiH o zajedničkom nastupu na trećim tržištima koji će dve vlade uskoro potpisati.