Vesti
Politika
Tadić: NDS ne želi da srlja u vladu s nepouzdanim ljudima
22.08.2014. 20:00
Izvor: Blic
Tadić: NDS ne želi da srlja u vladu s nepouzdanim ljudima
Predsednik Nove demokratske stranke Boris Tadić izjavio je danas da će za odluku o mogućem prekidu razgovora o rekonstrukciji pokrajinske vlade biti odgovorna DS, kojoj zamera da je nesolidan partner, jer vodi dvostruku politiku i nije sigurna kako treba da izgleda vlast u Vojvodini.
"Od njihove konsolidacije i odgovornog političkog ponašanja zavisi budućnost daljih pregovora. Odluke i reakcije NDS su samo odgovori na njihovo ponašanje", izjavio je Tadić.
On objašnjava da ta stranka ne želi da po svaku cenu ulazi u vlast u Vojvodini sa "nepouzdanim partnerima" i da će sačekati da vidi kakva je zapravo stvarna politička pozicija svih zainteresovanih aktera.
"U ovom trenutku nakon tehničkih razgovora mi smo došli do političkog problema, a politički problem je to što Demokratska stranka nema unutar sebe saglasnost kako treba da izgleda vlast u Vojvodini", rekao je Tadić.
NDS, kako je ocenio, je jedina prava opoziciona stranka u Srbiji, budući da ne učestvuje u vlasti ni na jednom nivou, tako da će radije sačekati, jer je to bolje nego da srlja u vladu sa ljudima koji su nepouzdani i sa političkim programima koji su neodrživi i koji mogu da se promene tokom noći.
"Nećemo ući u vojvođansku vladu dok god unutar te koalicije koju čine SVM i DS ne postoji saglasan stav o tome kako treba da izgleda ta vlada, jer kao što vidimo SVM je počeo pregovore sa SNS o koncentracionoj vladi", rekao je Tadić.
"Ovog trenutka nam obe opcije deluju vrlo neuverljivo, ne znam šta je na kraju ishod ideje o koncentracionoj vladi. Neka se definišu svi politički partneri u Vojvodini, a mi ćemo se onda odrediti prema tim zahtevima, principima za saradnju i prema mogućnosti da se reše problemi građana", kazao je Tadić.
NDS, kako je istakao, polazi od ideje državotvornosti i stabilnosti, a problem je to što se ne može napraviti kompromis sa nestabilnim političkim činiocima.
Ključ ulaska u vlast u Vojvodini, kako je objasnio, mora biti promena politike, jer ne vidi uverljivo objašnjenje o razlozima velikog pada investicija u Vojvodini, a investicije su ključne za rešavanje problema pada životnog standarda građana.
Prema Tadićevim rečima, razlog što NDS nije ni u jednoj vladi jeste upravo to što je uverena da ni pokrajinska ni republička vlada nisu dobro koncipirane i da ne rade dobro svoj posao.
"Zašto nismo ušli u Vladu Vojvodine, uprkos velikim ponudama koje je DS dala za ulazak NDS? Zato što nas ne privlače mandati ili vladajuća mesta, već šansa da promenimo stvari, da podignemo nivo investicija. Na ovaj način, kada DS ima duplu ili troduplu politiku u zavisnosti od toga da li u javnost izlazi predsednik ili potpredsednici stranke, vidimo da nemamo sabranog i saglasnog partnera oko načina na koji će se voditi politika", zaključio je Tadić.