Vesti
Politika
Miščević: Spremni za poglavlje 32
09.09.2014. 20:00
Izvor: RTS
Miščević: Spremni za poglavlje 32
Srbija je spremna da već u oktobru otvori prvo poglavlje u procesu proširenja, rekla šefica srpskog tima za pregovore o pridruživanju Tanja Miščević.
"Potpuno smo spremni za otvaranje poglavlja 32, o finansijskoj kontroli", rekla je Miščevićeva tokom pauze u četvorodnevnom skriningu o unutrašnjoj trgovini koji je danas počeo u Briselu, prenosi Tanjug.
Miščevićeva je dodala da otvaranje poglavlja zahteva obimne tehničke pripreme, ali da odluka o tome kad će se koje poglavlje kada otvoriti zavisi od zemalja članica.
"To je politička odluka, a na nama je da obavimo sve što je neophodno da se prvo poglavlje otvori ako ne ove, onda bar početkom sledeće godine" istakla je šefica srpskog tima.
Miščević je rekla da je Srbija uspešno zavšila skrining za četrnaest od ukupno 35 poglavlja pregovaračkog procesa, nakon čega se sastavljaju izveštaji i akcioni planovi koji prethode otvaranju poglavlja.
"Dobro pratimo tempo i kad je reč o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe, policiju i ljudska prava", navela je Miščevićeva..
Prema pravilima Evropske unije, ova dva poglavlja se otvaraju među prvima, a zatvaraju poslednja u pregovaračkom procesu, s tim što je za Srbiju važno i poglavlje 35, koje pokriva normaliaciju odnosa Beograda i Prištine.
Miščević je najavila da će već sledeće nedelje u Briselu početi skrining o zaštiti sredine, koji će zbog značaja tog poglavlja trajati pet dana.

Najvažnije poglavlje o unutrašnjoj trgovini
Inače, Miščevićeva je za skrining o unutrašnjoj trgovini, koji je počeo u Briselu, rekla da je to najvažnijnje poglavlje u procesu proširenja.
"Slobodna trgovina, bez carina i akciza, je glavni razlog postojanja Evropske unije", rekla je Miščevićeva o poglavlju koje se u pregovaračkom procesu vodi pod brojem 1.
"Današnji sastanak je izuzetno koristan, i dobili smo mnogo pohvala na račun toga kako smo naše propise uskladili sa evropskim", rekla je Jelena Popović, pomoćnica ministra za trgovinu u vladi Srbije, koja je na čelu radne grupe za ovo poglavlje.
Popovićeva je objasnila da su nedavno usvojeni propisi znatno olakšali procedure uvoza, što i našim privrednicima omogućava lakši izvoz u EU.
"Skrining će trajati četiri dana, jer poglavlje obuhvata veliki broj proizvoda, od aparata za domaćinstvo do motornih vozila, đubriva i medicinske opreme", ukazala je Popovićeva.
Istakla je da Srbija već ima adekvatan pravni okvir, koji nameće iste bezbednosne standarde za srpske i evropske proizvode.
"Mi smo oko 98 odsto evropskih direktiva preneli u naš sistem", dodala je Popovićeva.
Skrining je proces detaljnog snimanja usklađenosti zakona i propisa zemalja kandidata sa standardima EU i predstavlja važan deo pregovaračkog procesa o pristupanju Uniji.