Vesti
Politika
Vlada posvećena evrointegracijama
12.09.2014. 20:00
Izvor: RTS
Vlada posvećena evrointegracijama
Ministarka Jadranka Joksimović rekla je za RTS da je delegacija Komiteta za proširenje EU potpuno uverena da je Vlada Srbije posvećena evrointegracijama. Poglavlje 32 je dobilo zeleno svetlo, a poglavlje 35 će ga dobiti kada se sve zemlje usaglase i kada prođe kao odluka u Evropskom komitetu, rekla je Joksimovićeva.
Gostujući u Dnevniku RTS-a, ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović, koja je prisustvovala sastanku sa zvaničnicima delegacija Komiteta za proširenje Evropske unije, rekla je da je ta prilika iskorišćena na pravi način.
Prema njenim rečima, poseta je bila važna, iako nije bila visoka delegacija – diplomate koje se nalaze u Komitetu za proširenje su ljudi koji nas najviše prate.
Oni predstavljaju prvi filter za izveštaje koji idu u političkom smislu o oceni napretka Srbije o pripremama odluke Saveta koji se tiču nas, rekla je Joksimovićeva.
"Ovo je prvi put da su došli u jednu zemlju kandidata da održe zajednički sastanak, što se nikad ranije nije dešavalo, i zahvaljujemo Italiji kao predsedavajućoj EU koja je inicirala ovakav sastanak i mi smo iskoristili priliku da svi resorni ministri važni za evrointegracije održe sastanke sa njima, predstave domete naših reformi, šta smo do sada uradili, započeli kakvi su nam planovi i očekivanja", rekla je Joksimovićeva.
Prema njenim rečima, delegacija je potpuno uverena da je ova Vlada posvećena evrointregracijama. "Ono što mi se čini da je dobar utisak i što smo uspeli da predočimo njima je njihov komentar da nikada nisu videli takvu ozbiljnost članova Vlade i usredsređenost na ono što su ciljevi – unutrašnje reforme u društvu zbog boljeg funkcionisanja države", kaže ministarka.
To će, kako kaže ministarka Joksimović, poneti kao glavni utisak.
Joksimovićeva kaže da je izjava novog komesara Johanesa Hana, koji će stupiti na dužnost 1. novembra, da su do 2019. godine vrata za proširenje zatvorena, u skladu sa našom unutrašnjom agendom.
"Mi imamo plan da uskladimo zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU do 2018. godine, što je izvodljivo", kaže ministarka.
Kaže da je pristupanje EU jedan srednjoročan proces i kada građanima objašnjavamo zašto je Evropska unija važna, to nije pitanje toga da uđemo zbog neke političke odluke i nepripremljeni funkcionišemo.
"U našem je interesu da ne trpi kvalitet zbog toga što ćemo brzo ući već da uradimo sve što je do nas, što je dobro za naše društvo", kaže Joksimović.
Poglavlje 32 (finansijska kontrola) je dobilo zeleno sveto, a poglavlje 35 će ga dobiti kada se sve zemlje usaglase i kada prođe kao odluka u Evropskom komitetu, odnosno u Evropskom savetu, rekla je Joksimovićeva.
Govoreći o poglavlju 35, ministarka kaže da je Srbija posvećena dijalogu na tehničkom nivou i da se sastanci održavaju. "Očekujemo nakon rešavanja političke situacije u Prištini da znamo sa kim razgovaramo i na koj način. Mi hoćemo da nastavimo dijalog, ali ne zavisi sve samo od nas", kaže Jadranka Joksimović.
Ministarka zadužena za evropske integracije rekla je da država ima načine da stvori uslove da se Parada ponosa održi 28. septembra u Beogradu.
Ona je rekla da u zemlji postoji veoma mnogo problema i da je došlo vreme da se društvo "relaksira" od nekih tema.
"Naše društvo mora da poštuje Ustav, da se omogući sloboda okupljanja i da se pruži mogućnost svima da izraze svoje ljudsko pravo", kazala je Joksimovićeva.
Održavanje Parade ponosa u okviru Nedelje ponosa, prema njenim rečima, bile su teme jučerašnjeg sastanka s predstavnikom Vlade Nemačke za ljudska prava Kristofom Štreserom.