Vesti
Politika
Srbija spremna za pregovarački proces
16.09.2014. 20:00
Izvor: RTS
Srbija spremna za pregovarački proces
Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić i bivši evropski komesar za proširenje Ginter Ferhojgen istakli su da je Srbija spremna za članstvo u Evropskoj uniji.
Ginter Ferhojgen je ocenio da je Srbija sada spremnija za članstvo nego, što su to bile zemlje koje su 2004. i kasnije postale članice Unije, javlja Tanjug.
Naglašava da oseća snažnu obavezu da se založi za Srbiju u EU i da će to i činiti, između ostalog, i zato što smatra da ponašanje prema našoj zemlji u prethodnom periodu nije uvek bilo korektno.
''EU treba da nastavi sa politikom proširenja, jer je to u interesu svih članica Unije, kao i da perspektiva članstva predstavlja veliki podsticaj sprovođenju političkih, ekonomskih i društvenih reformi u zemljama kandidatima za članstvo'', istakao je Ferhojgen.
Dačić je ponovio da je prvi spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji i dodao da je naša zemlja potpuno spremna za pregovarački proces.
Nada se da će Ferhojgen svojim iskustvom pomoći Srbiji na putu ka EU i naglasio da je naša zemlja spremna za jačanje sveukupnih bilateralnih odnosa sa SR Nemačkom.
Fehojgen, istaknuti član Socijaldemokratske partije Nemačke i bivši poslanik Bundestaga boravi u Beogradu povodom učešća na konferenciji "EU i Zapadni Balkan 2020".
Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je sa Ferhojgenom o procesu evropskih integracija, prenosi Tanjug.
Ministarka Joksimović predstavila je Ferhojgenu plan Srbije za usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonima EU, saopštila je Kancelarija za saradnju s medijima Vlade Srbije.
Sagovornici su ocenili da je reformski proces značajan za svaku zemlju koja se nalazi u procesu pristupanja EU.
Joksimovićeva je naglasila da je sprovođenje strukturnih reformi jedan od strateških ciljeva Vlade, ne samo zbog evropskih integracija, već pre svega zbog stvaranja funkcionalne države.
Ferhojgen je istakao da svaka država na EU putu treba da napreduje u skladu sa stepenom ostvarenog uspeha sprovedenih reformi i izrazio stav da je Srbija na dobrom putu i da je ozbiljan kandidat.