Vesti
Politika
Usvojena Deklaracija o promeni Ustava
23.09.2014. 20:00
Izvor: RTS
Usvojena Deklaracija o promeni Ustava
Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su Predlog deklaracije o potrebi za pokretanje postupka izmene Ustava Srbije ili donošenje novog.
Deklaracija o promeni Ustava je usvojena na predlog poslanika Demokratske stranke, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Nove demokratske stranke, prenosi Beta.
Deklaracija konstatuje trenutno stanje u Srbiji i, kako se navodi, nefunkcionalnost aktuelnog Ustava u svetlu evro-integracija, ali u njoj nema vrednosnih stavova o tome kako bi Vojvodina i Srbija trebalo da izgledaju u budućnosti.
Za Deklaraciju su glasala 64 poslanika stranaka koje su podnele tu inicijativu, dok Savez vojvođanskih Mađara sa sedam poslanika, koji je deo vladajuće koalicije u Skupštini Vojvodine, nije glasao za taj predlog.
Protiv donošenja deklaracije je glasalo 33 poslanika. DS i LSV su u pokrajinskoj vlasti i pregovaraju sa NDS o ulasku u vladajuću koaliciju.
Poslanici SVM su učestvovali u raspravi o predlogu Deklaracije, ali nisu učestvovali u glasanju, već su samo obezbeđivali kvorum u fazi glasanja.
"Nećemo glasati, jer ovo nije pitanje pripadanja većini ili manjini, već je ovo pitanje savesti", ocenjuje predsednik SVM i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.
Donošenje deklaracije inicirao je LSV, a šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški kaže da je motiv za njeno usvajanje otvaranje javne rasprave na temu promene Ustava Srbije i položaja Vojvodine.
Ocenjuje da, nakon što SVM nije glasala za predlog, ta stranka treba da se zapita da li sebe smatra članom vladine koalicije i da li još zastupa iste stavove kao i ostatak koalicije.
Protiv Deklaracije glasali su poslanici opozicionih stranaka u Skupštini Vojvodine, među kojima i Srpska napredna stranka koja sa SVM pregovara o formiranju koncentracione vlade.
Pred početak sednice politička organizacija Treća Srbija, koja ima dva poslanika u Skupštini Vojvodine, organizovala je protest ispred zgrade pokrajinskog parlamenta zbog predložene deklaracije.
Skupština Vojvodine ima 120 poslanika.