Vesti
Politika
Ukrupnjava se srpska opozicija?
24.09.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Ukrupnjava se srpska opozicija?
Predsednici Demokratske stranke i stranke Zajedno za Šumadiju Bojan Pajtić i Veroljub Stevanović potpisali su danas sporazum o saradnji dve stranke od lokalnog, preko pokrajinskog do republičkog nivoa.
U saopštenju DS se navodi da stranke potpisnicepotvrđuju duboku privrženost poštovanju vladavine prava,zaštiti ljudskih prava i evropskih vrednosti, a svojeaktivnosti će usmeriti ka jačanju demokratskihinstitucija.
Obe stranke u ekonomiji insistiraju na kontroli primeneZakona o radu, kada su u pitanju prava i obaveze radnika iposlodavaca, saradnju sa sindikatima kroz dijalog.
Kada je reč o penzijama, DS i Zajedno za Šumadiju se obavezuju da sprovedudijalog čiji rezultat će biti odustajanje od ideje osmanjivanju penzija kao načina da se smanji deficit u republičkom budžetu, jer su penzije građana zarađene.
Kako je ocenjeno u saopštenju, nedopustivo je uzimati imbilo koji deo penzija zbog neposobnosti upravljanja novcemgrađana.
U sporazumu je naglašeno da obrazovanje nije budžetskitrošak već investicija za budućnost i da se o tome moravoditi računa kada je reč o trošenju novca poreskihobveznika.
Kultura je u sporazumu DS i ZŠ, takođe, označena kaoprioritet, jer negovanje nacionalnih institucija kulture,razvoj kulture na lokalnom i pokrajinskom nivou imajujednaku važnost kao i razvoj ekonomije.