Vesti
Politika
Nikolić s Ban Ki Munom i Obamom
25.09.2014. 20:00
Izvor: Akter
Nikolić s Ban Ki Munom i Obamom
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji su u sedištu UN povodom zasedanja GS UN, imali su niz sastanaka s drugim zvaničnicima
Predsednik Nikolić je razgovarao s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom o dijalogu Beograd - Priština, pripremi Srbije za prijem u Evropsku uniju, o krizama u Ukrajini i na Bliskom istoku, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Ban ki Mun je pohvalio Srbiju zbog efikasnog odgovora na mnjske poplave, a Nikolić je, u kontekstu debate u UN o klimi, ukazao na vezu između takvih prirodnih katastrofa i klimatskih promena.

Nikolić i Ban ki Mun su razmenili mišljenja i o krizi na Bliskom istoku i njenim širim posledicama, o globalnim razmerama borbe protiv virusa ebole i o sukobu u Ukrajini.

Ban i Nikolić su, kako se navodi, razgovarali i o saradnji, uključujući ulogu Srbije u mirovnim misijama i njenom predstojećem predsedavanju OEBS-om.

Nikolić je u sredu bio na svečanom prijemu koji je priredio predsednik SAD Barak Obama.

U razgovoru sa Obamom, predsednik Srbije je rekao da Srbije daje punu podršku naporima SAD u borbi protiv ekstremističke države Islamska država.

Srbija je jedan od sponzora usvojene rezolucije Saveta bezbednosti UN o terorizmu i stranim borcima.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je u delegaciji Srbije u Njujorku, imao je sastanke sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Hojtom Lijem, i sa šefovima diplomatija Alžira, Švedske, Moldavije i Singaputra, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

Na sastanku sa Lijem, Dačić je istakao da je Srbija kosponzorisala rezoluciju SB UN o terorizmu i stranim borcima. Razgovarali su o saradnji u borbi protiv terorizma, o predsedavanju Srbije OEBS-om, evropskim integracijama Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Tokom sastanka Dačića s ministrom inostranih poslova Alžira Ramtaneom Lamamrom, potvrđeno je da su odnosi dve zemlje dobri i dogovoreno jačanje ekonomske saradnje. Takođe, dogovoreno je da ministar Dačić uskoro poseti Alžir.

Šefovi diplomatija Srbije i Švedske, Ivica Dačić i Karl Bilt razgovarali su o procesu evropskih integracija Srbije i dijalogu Beograda i Prištine, kao i budućem predsedavanju Srbije OEBS-u.

Karl Bilt istakao je punu podršku Švedske procesu evropskih integracija Srbije.
Na sastanku sa ministarkom inostranih poslova Moldavije Natalijom German, sagovornici su se složili da treba raditi na unapređenju bilateralne saradnje, a razgovarali su i o saradnji u okviru OEBS-a 2015. godine kada toj organizaciji bude predsedavala Srbija.

Ministarka German potvrdila je principijelnu poziciju Moldavije teritorijalnom integritetu Srbije i istakla da Moldavija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, navodi se u saopštenju.

Na sastanku s ministrom inostranih poslova Singapura, Šanmugamom, potvrđeni su prijateljski odnosi Srbije i Singapura i dogovoreno jačanje ekonomske saradnje.