Vesti
Politika
U sredu počinje jesenje zasedanje skupštine
26.09.2014. 20:00
Izvor: Blic
U sredu počinje jesenje zasedanje skupštine
Redovno, jesenje zasedanje Skupštine Srbije počinje 1. oktobra i sednica, koju je za taj datum zakazala predsednica parlamenta Maja Gojković, počeće u svečanom ambijentu - uz postrojenu jedinicu Garde Vojske Srbije i izvodjenje himne Bože pravde pred sam početak rada.
Gojković je sazvala sednicu sa 11 tačaka dnevnog reda. Redovna zasedanaja parlamenta ne mogu trajati duže od 90 dana.
Prema Zakonu o Narodnoj skupštini, parlament se sastaje u dva redovna zasedanja godišnje - prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo redovno zasedanje prvog radnog dana u oktobru.
Poslovnik o radu parlamenta regulisao je ko i na koji način zakazuje sednice, pa tako u tom skupštinskog aktu piše da sednicu parlamenta u radovnom zasedanju saziva predsednik Narodne skupštine pisanim putem, po pravilu najmanje sedam dana pre dana odredjenog za početak sednice.
Dnevni red sednice predlaže predsednik parlamenta, a u predlog dnevnog reda mogu se uvrstiti samo oni predlozi akata koji su podneti u skladu sa Ustavom, zakonom i poslovnikom.Sednica skupštine može biti sazvana i u roku kraćem od sedam dana, ali je u tom slučaju predsednik parlamenta dužan da na početku sednice obrazloži takav postupak.
Sednice se, po pravilu, održavaju utorkom, sredom i četvrtkom, od 10 do 18 sati, s pauzom od jednog časa, a ukoliko predsednik skupštine proceni da postoje opravdani razlozi, poslanici mogu da rade i drugim danima, kao i duže od propisanog radnog vremena.