Vesti
Politika
Liht: Zajedno protiv opasnog duha prošlosti
01.10.2014. 20:00
Izvor: RTS
Liht: Zajedno protiv opasnog duha prošlosti
Predsednica Beogradskog foruma za političku izuzetnost Sonja Liht poručila je da se protiv prošlosti treba boriti udruženim snagama i izrazila zadovoljstvo što postoji prostor za optimizam.
Sonja Liht je, otvarajući drugi dan Beogradskog bezbednosnog foruma, poručila da je taj forum dokazuje da postoji znanje i kreativnost koji mogu doprineti rešavanju izazova sa kojima se suočavamo, prenosi Tanjug.
"2014. nas je podsetila da je sto godina dug period u istoriji čovečanstva, i da je nažalost duh ranijih vremena još uvek živ", rekla je Liht.
"Nadamo se da smo danas u stanju da pričamo o kraju jednog od najtežih vekova u istoriji i da ćemo slaviti početak novog", rekla je Liht.
Liht je dodala da je prijatno iznenađena što među učesnicima vidi da ima mesta za optimizam.
"Naravno pod uslovom da delujemo zajedno i damo sve od sebe da se oslobodimo ovog veoma opasnog duha koji još uvek vreba i koji zapravo uzdrmava budućnost naše Evrope i sveta", rekla je Sonja Liht.
Govoreći o prvom danu foruma, Liht je istakla da su diskusije bile fascinantne, da je naročito debata o transatlantskim odnosima pokazala da znamo kako da razmišljamio o budućnosti i da veruje da će ovaj forum dokazati da smo dorasli zadatku.
Ona je takođe odala priznanje trima ženama - nemačkoj kancelarki Angeli Merkel na odvažnom koraku da okupi lidere Zapadnog Balkana, odlazećoj šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton jer je velikim, trudom doprinela dijalogu vlasti u Beogradu i Prištini, kao i Federiki Mogerini, budućnoj šefici evropske diplomatije za koju je izrazila nadu da će kao predstavnica nove generacije, nastaviti da bude deo tog poduhvata.