Vesti
Politika
Šansa za Srbiju u predsedavanju OEBS-om
03.10.2014. 20:00
Izvor: Blic
Šansa za Srbiju u predsedavanju OEBS-om
Iduća godina, kada Srbija od Švajcarske preuzima mesto predsedavajućeg OEBS-om biće veliki izazov i velika šansa da se Srbija posle dve decenije izolacije vrati na globalnu međunarodnu scenu kao pouzdan, odgovoran i efikasan partner u međunarodnoj zajednici, rekla je šef skupštinske delegacije Srbije Dijana Vukomanović na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS u Švajcarskoj.
Ona je istakla da je mesto predsedavajućeg OEBS-om šansa koju Srbija dobija jednom u pola veka, i svi kapaciteti naše države bi trebalo da budu usmereni u cilju promocije pozitivnog i mirotvornog imidža Srbije.
- Krajnje je vreme da prevaziđemo sve naše unutrašnje tenzije i konflikte, i da pokažemo da Srbija ima jedinstven državni nastup na međunarodnoj sceni - podvukla je šef skupštinske delegacije Srbije.
Ona je posebno istakla ulogu parlamentarne diplomatije i velikog konstruktivnog doprinosa koji naši poslanici, zajedno sa diplomatama i predstavnicima
Ministarstva spoljnih poslova i celokupne Vlade Srbije usmeravaju u ubrzano jačanje kapaciteta da Srbija što bolje i efikasnije obavi ulogu predsedavajuće zemlje OEBS-om.
Na trodnevnom Jesenjem zasedanju OEBS-a, od 3. do 5. oktobra, okupilo se oko 450 parlamentaraca iz 57 država članica, kao i iz partnerskih zemalja nečlanica iz regiona Mediterana, saopštilo je danas Odeljenje za odnose s javnošću Narodne skupštine.
Glavna tema skupa posvećena je ulozi parlamenata država - članica pred bezbednosnim izazovima sa kojima se ceo svet suočava - raznovrsnim pretnjama ekstremizma, globalnoj trgovina oružjem i modelima zaštite manjinskih i prava migranata.
Prvi dan zasedanja počeo je debatom u okviru Mediteranskog foruma da bi se razmotrili modeli OEBS-a u suočavanju sa bezbednosnim izazovima, kao što je islamski ekstremizam i drugi oblici ekstremizma i terorizma.
Popodnevna sesija posvećena je političko-vojnoj dimenziji OEBS-a u okviru koje je zakazana specijalna debata o situaciji u Ukrajini.
Učesnicima će se tokom jesenjeg zasedanja obratiti predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ilka Kanerva (Finska), aktuelni predsedavajući OEBS-a Didije Burkhalter, ministar spoljnih poslova Švajcarske u ulozi domaćina, predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Piter Mauer i Visoki komesar OEBS-a za nacionalne manjine Astrid Thors.
U delegaciji Narodne skupštine, koju predvodi Vukomanović, su narodni poslanici Irena Aleksić, Meho Omerović i Gordana Čomić, piše u saopštenju.