Vesti
Politika
Stefanović i Oprea o saradnji dvaju ministarstava
14.10.2014. 20:00
Izvor: Akter
Stefanović i Oprea o saradnji dvaju ministarstava
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović razgovarao s rumunskim kolegom Gabrijelom Opreom o saradnji
"Ova poseta značajno doprinosi unapređenju saradnje dva ministarstva, dve države ali i dva prijateljska naroda. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije težiće tome da bude generator stabilnosti u čitavom regionu", rekao je Stefanović.
Dvojica zvaničnika saglasili se da je jačanje saradnje u regionu jedan od prioriteta obeju zemalja. Srbiju i Rumuniju vezuje strateško partnerstvo i uspešna saradnja graničnih policija, posebno u oblastima kontrole državnih granica, sprečavanja šverca cigareta, krijumčarenja ljudi i iregularnih migracija, ocenila su dvojica ministara.
Kako se navodi u saopštenju, to partnerstvo značajno će doprineti napretku Srbije na njenom evropskom putu, posebno u vezi sa za Poglavlje 24-Pravda, sloboda i bezbednost.
Prilikom ove posete Stefanoviću je uručeno najviše priznanje u oblasti nacionalne bezbednosti za saradnju dva Ministarstva.
Stefanović je tokom posete Rumuniji, obišao i Žandarmeriju Rumunije, i za zvaničnicima dogovorio unapređenje saradnje u domenu obezbeđivanja javnog reda i mira, kao i združenu pokaznu vežbu na zajedničkoj granici.
Ministri su ocenili da između država postoji veoma dobra saradnja i u oblasti vanrednih situacija i složili se da se do kraja ove godine zaključi Sporazum u oblasti vanrednih situacija između dve Vlade.
Oprea je ponovio je stav Rumunije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da Vlada Srbije ima punu podršku u procesu evropskih integracija.
Kako se navodi u saopštenju, Stefanović je pozvao Opreu u uzvratnu posetu Srbiji kako bi se uverio u kapacitete Ministarstva unutrašnjih poslova.