Vesti
Politika
UNMIK ostaje na Kosovu i Metohiji
20.10.2014. 20:00
Izvor: Beta
UNMIK ostaje na Kosovu i Metohiji
BEOGRAD, 20. oktobra 2014. (Beta) - Podsekretar UN za mirovne operacije Erve Ladsus izjavio je u ponedeljak da na Kosovu i Metohiji ostaje misija UNMIK-a zbog važnosti koju ona ima za gradjane, ali i za dijalog Beograda i Prištine.

"Mandat UNMIK-a zasniva se na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i mi smo u potpunosti posvećeni ispunjavanju tog mandata, posebno jer smo svesni koliko je važan za napredak dijalog Beograda i Prištine, tako da smo mi tamo i ostajemo na Kosovu", rekao je Ladsus novinarima na regionalnom skupu o učešću zemalja Zapadnog Balkana u mirovnim misijama UN.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija očekuje da će misija UNMIK "opstati na Kosovu", jer je njena uloga veoma značajna za nealbansko stanovništvo.

"Mi se protivimo zalaganju vlasti u Prištini da se ukine misija UNMIK, jer smatramo da su i dalje prisutni razlozi zbog kojih je ona uvedena, da je njihovo prisustvo važno za očuvanje mira i bezbednosti, očuvanje ljudskih prava, povratak interno raseljenih, i zaštitu kulturnih i istorijskih spomenika", rekao je Dačić.

Dodao je da misija UNMIK-a neopodna za budućnost dijaloga koji se vodi u Briselu, pošto su, kako je naveo, mnogi dogovori garantovani njihovim prisustvom.