Vesti
Politika
Vučić s premijerom Valsom: Očekujem mnogo više francuskih investicija
06.11.2014. 20:00
Izvor: Blic
Vučić s premijerom Valsom: Očekujem mnogo više francuskih investicija
Premijer Srbije Alksandar Vučić izjavio je danas, povodom posete premijera Francuske Manuela Valsa Srbiji, da očekuje mnogo više francuskih firmi na tržištu Srbiji gde je povoljna klima za investiranje, dok je Valas ocenio da su ekonomski odnosi Srbije i Francuske zadovoljavajući, ali da ima još mnogo prostora za njihovo unapređenje.
- Očekujemo vas u mnogo većem broju, želimo da radimo i da vidimo konkretne reultate - kazao je Vučić na konferenciji za novinare koju je održao s francuskim premijerom.
Vučić je istakao da je Francuska jedan od najvažnijih privrednih partnera Srbije i da privredna i trgovinska razmena raste, dostižući desetogodišnji maksimum. U Srbiji, kazao je premijer, posluje 91 francuska firma, sa oko 10.000 zaposlenih, a on očekuje da se ta cifra uvodstruči.
Premijer Srbije je istakao da, pored razgovora o solidarnosti, ljubavi i prijateljstvu, očekuje i razgovore o konkretnim projektima.
Naveo je da su 502 preduzeća u procesu privatizacije, a za neka se intersuju francuske kompanije. Vučić je rekao da će se razgovarati i o saradnji u velikim infrastrukturnim projektima, poput proširenja kapaciteta i izgradnji druge piste beogradskog aerodroma, o izgradnji metroa u glavnom gradu.
Premijer je poručio da je Srbija dobro mesto i za francuske invrestitore navodeći da su doneti dobri zakoni o radu, o privatizaciji i stečaju" i ocenio da je Srbija postigla punu političku stabilnost, koja je preduslov za ulaganja.
- Postoje dobri uslovi i sve bolji uslovi za ulaganje francuskih kompanija i očekujemo vaše neuporedivo veće prisustvo - kazao je Vučić.

Ključni trenutak za bilateralne odnose
Vals, koji je danas stigao u dvodnevnu posetu Srbiji, rekao je da se njegova poseta dogadja u "ključnom trenutku" za srpsko-francuske bilateralne odnose.
Kazao je da je poslednji izveštaj Evropske komisije o evropskim integracijama Srbije "ohrabrujući" i da je Srbija "odlučno" krenula u reforme.
Najavio je potpisivanje niza sporazuma između Srbije i Francuske, i ocenio da je projekat izgradnje metroa u Beogradu "krucijalni" posebno u kontekstu vizije razvoja grada.

"Idemo ka EU, ne uvodimo sankcije Rusiji"
Vučić je ponovio da je evropski put strateški cilj Srbije, te da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da neće uvoditi sankcije Rusiji.
- Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali iz različitih razloga nismo u situaciji da uvodimo sankcije Rusiji i mi to ne krijemo. Mi nemamo dvostruku politiku, već istu politiku pred svima i mislimo da naši evropski partneri dobro razumeju poziciju Srbije - rekao je on.
Vučić je naglasio da Srbija neće odustajati od evropskog puta, da će biti veoma posvećena ekonomskim i reformama u oblasti vladavine prava, ističući da kao mala zemlja činimo sve da očuvamo svoju poziciju i da sačuvamo stabilnost regiona.
- Ugrožavanje stabilnosti bilo gde u regionu značilo bi ugrožavanje stabilnosti Srbije - rekao je Vučić i dodao da se nada da će problemi između Rusije i Ukrajine biti rešeni mirnim putem.

Nova mladost starog prijateljstva
Francuskog premijera su pored Vučića dočekali i gradonačelnik Beograda Siniša Mali i deset ministara u Vladi Srbije.
Uoči dolaska u Beograd, Vals je rekao da Francuska želi da starom prijateljstvu sa Srbijom udahne novu mladost i novu snagu na svim planovima, uključujući i ekonomski, na kojem ta zemlja, kako je ocenio, nije dovoljno prisutna.
Kako je rekao, Srbija će, kao zemlja kandidat za članstvo u EU, odigrati suštinsku ulogu u rešavanju ukrajinske krize kad bude preuzela predsedavanje OEBS-u 2015.
Francuski premijer je dodao da će zvanični Pariz aktivno podržati otvaranje jednog poglavlja sa Srbijom do kraja godine i da bi to moglo da bude poglavlje o finansijskoj kontroli.
Vučić je poručio da je Francuska već napravila iskorak, dajući poverenje napretku Srbije i njenim reformskim zalaganjima i izrazio uverenje da će ekonomsko partnerstvo Srbije i Francuske rasti brzo u predstojećim godinama.
Premijer Srbije je ocenio da je ova poseta „vredan korak u tom pravcu", a da je Srbija posvećena tome da postane vodeća destinacija za strane ulagače u regionu.

Susret privrednika
Vals tokom dvodnevne posete predvodi privrednu delegaciju koju čine predstavnici 34 najveće francuske kompanije, a jedna od tema razgovora sa srpskim zvaničnicima biće i izgradnja metroa, piše beogradska štampa.
Prema pisanju štampu, očekuje se da Vals i Vučić potpišu izjavu o namerama između Francuske, Srbije i grada Beograda o izgradnji metroa u Beogradu.
Taj list piše i da će jedna od ključnih tema o kojoj će danas razgovarati premijeri Francuske i Srbije biti i angažovanje francuske firme "Vansi" na projektu Aerodroma Beograd - Nikola Tesla.
Vals će se u petak sastati s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim, najavljeno je na vebsajtu francuske vlade.
Premijeri Vučić i Vals će potom, kako je navedeno u saopštenju vladine Kancelarije, predvoditi delegacije dveju zemalja na ceremoniji polaganja venaca na Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, gde će se i obratiti pristunima.
Vučić, Vals, Mali i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković sastaće se zatim u zgradi opštine Obrenovac, gde će se obratiti medijima, i obići će lokalitet na kojem će jednoj višečlanoj porodici biti izgradjena kuća.
Premijer Vals će tokom posete Beogradu razgovarati i sa studentima Beogradskog univerziteta i članovima francuske zajednice u Srbiji, najavljeno je prethodno iz Pariza.