Vesti
Politika
Skandal na konferenciji:Rama provocirao oko Kosova
10.11.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Skandal na konferenciji:Rama provocirao oko Kosova
Usred konferencije za novinare posle susreta Vučić - Rama dogodio se incident. Rama provocirao govorom o Kosovu i Metohiji kao nezavisnoj državi. Vučić: Ovo je provokacija. Srbiju niko neće da ponižava!
"Nisam očekivao provokaciju od Rame i nisam očekivao da će da govori o Kosovu i Metohiji, kakve to veze ima sa njim. Kosovo nikakve veze nema sa Albanijom . Žao mi je što je Rama iskoristio ovu priliku da priča o Kosovu, ali moja je obaveza da kažem da Srbiju neće niko da ponižava", rekao je premijer Srbije posle istupa Edija Rame, čiji prevod govora je stigao tek posle konferencije za novinare.
Vučić je na konferenciji bio vidno iznerviran i sa nevericom je pratio izlaganje Rame (na albanskom jeziku koje su učesnici konferencije mogli da prate u simultanom prevodu).
"Pre svega da ponovim da očigledno imamo različite stavove, a sušta je realnost stav Srbije da je Kosovo i Metohija deo Srbije i drago mi je da to mogu da ponovim pred albanskim premijerom. Na žalost ili na sreću to ne govori o meni nego o nekima drugima", rekao je Vučić.
Agencije su po završetku konferencije prenele Raminu spornu izjavu u kojoj on kaže da je Kosovo nezavisna država i da je to realnost koja se ne može menjati.
"Oko Kosova imamo različite stavove, ali realnost je jedna i neupitna, kako regionalna, tako i Evropska i mora se poštovati. Priznanje Kosova od strane evropskih država ima veliku važnost", rekao je Rama.
Kako prenose albanski mediji, on je rekao da Albanija sa zadovoljstvom "dočekuje svaku novu percepciju realnosti od strane Srbije".
"Nezavisnost Kosova je načinilo Balkan sigurnijim. Mi cenimo i promovišemo dijalog Srbije i Albanije i taj dijalog vidimo kao uspeh Evrope. Imamo dobru volju za iskrenu saradnju i naše iskreno uverenje je da naša deca ne treba da ispaštaju zbog prošlosti", rekao je Rama, prenose "Balkanweb" i "Telegrafi".
On je rekao da veruje da će mir dati narodima sa ovih prostora snage da zaborave "priče iz prošlosti", koje su dovele do međusobnog nepoverenja, kao i da će "nove generacije videti Preševo kao strateški važan most između dve zemlje koje dele evropsku sudbinu".
Na reakciju Vučića da je pominjanje Kosova provokacija koju nije očekivao, Rama je ponovio da je nezavisno Kosovo realnost koju treba prihvatiti i da je veliki broj zemalja to već učinio.
To je izazvalo više burnih reakcija srpskog premijera koji je naglasio da je želeo da bude dobar domaćin.
Odgovarajući na pitanje novinara, povodom incidenta na utakmici Srbija Albanija sa dronom, Vučić je rekao da je istraga pokazala mnogo toga.
"Želeo sam da ne govorim o prošlosti, ali pošto se radujete toj temi mogu da kažem da je akcija sa letelicom dobro organozovana i nimalo slučajna. Organizatori su stigli nekoliko dana ranije u Srbiju i odgovaraće za ono što su počinili", rekao je srpski premijer.
"Ja verujem u UEFU, ona dobro razume šta se ovde desilo …. Mi smo spremni da sarađujemo", rekao je Vučić .
Rama se sve vreme tokom konferencije smeškao, a Vučić je s nevericom ponovio:
"Pre svega da ponovim. Očigledno je da imamo različite stavove. Sušta realnost Srbije je da je Kosovo i Metohije deo Srbije i drago mi je to što mogu još jednom da ponovim pred Ramom, dobro je što to možemo jedan drugom u lice to da kažemo. Žao mi je što je Rama ovu priliku iskoristio za tu vrstu provokacije prema svom domaćinu", rekao je Vučić.
On nije želeo komentariše izjave lidera Albanaca s juga Srbije Jonuza Muslijua i Ragmija Mustafe i njihovom insistiranju na ideji pripajanja opština s juga Srbije Kosovu.
"Što se tiče Muslijua i Mustafe ja glupe izjave ne komentarišem. Ni Mustafa ni Musliju neće to dovoditi u pitanje. Sve ostalo imaju pravo da govore šta hoće".
Naše je da vidimo gde su naše greške u izgradnji škola i bolnica, ali ne smeju da se preduzimaju mere protiv integriteta Srbije, naglasio je Vučić.
Premijer je, u odgovoru na brojna provokativna pitanja albanskih novinara, izgovorio i ovo: "Pogledajte kako sam vas lepo udomio ovde, vidite šta je srpsko domaćinstvo i srpsko gostoprimlje". A obećao je i sledeće tokom njegove eventualne uzvratne posete Albaniji: " I mi ćemo tako u Tirani da govorimo o srpskom Kosovu"!
On je naglasio da nema nikakav problem da na svakom mestu kaže ono što misli, ali da će ipak biti gost koji ne provocira.

Na početku konferencije, pre incidenta s Ramom, sve je izgledalo potpuno uobičajeno i ništa nije obećavalo da će do skandala doći.
Vučić je, naime, prvo izjavio da poseta albanskog premijera Srbiji obeležava novi početak i napredak ne samo u odnosu te dve zemlje već i napredak odnosa u celom regionu.
"Ovo je važna vest ne samo za Srbiju i Albaniju da se posle 68 godina sreću čelnici dve države na ovakav način i moram da kažem da naši razgovori u četiri oka koji su bili duži od predviđenih nisu ni malo laki, ali sam uveren da zajedničke probleme možemo da rešavamo razgovorom", kazao je Vučić u uvodnom delu konferencije.
Vučić je rekao da zna da je danas i u Srbiji i Albaniji neuporedivo lakše izazivati šovinističke ili nacionalističke tenzije i izgovarati najteže moguće reči jer to donosi političke poene, ali da on nije izabran da donosi demagoške i populisticke mere već da brine o ekonomskom razvitku zemlje i boljem životu građana.
"Bez ozbiljne politike i stabilnosti u regionu ne može biti", istakao je Vučić.
"Ja sam ponosan što okrećemo novu stranicu u budućnosti odnosa Srbije i Albanije i našem zajedničkom putu ka EU", rekao je Vučić.
On je kazao da je razgovarano i o ekonomskoj saradnji kao i nekoliko sporazuma.
Vučić je rekao da su se on i Rama dogovorili da bude donet sporazum o tome da građani Srbije i Albanije mogu samo sa ličnim kartama da putuju u Albaniju, odnosno Srbiju, kao i da će Vlada Srbije danas o tome doneti odluku.
Premijer Srbije je kazao i da su se dogovorili da se potpiše sporazum o razmeni i saradnji mladih iz obe zemlje.
Vučić je rekao da želi da investitori iz Srbije posećuju Albaniju i da se poveća trgovinska razmenu.
Vučić je kazao da srpska manjina u Albaniji i albanska manjina u Srbiji treba da budu most sradnje i da dve zemlje treba zajednički da izađu pred EU sa vaznim infratrukturnim objektima.
Posle tog uvodnog govora Vučića, nastupio je Rama sa skandaloznom izjavom na albanskom jeziku za koju u direktnom prenosu nije bilo prevoda.