Vesti
Politika
Šešelj najavio mobilizaciju članstva
13.11.2014. 20:00
Izvor: Akter
Šešelj najavio mobilizaciju članstva
Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da će, ako to bude potrebno, morati da ga uhapse i isporuče predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić
"To bi bio paradoks, da me isporuče oni koji su bili moji najbliži saradnici i saučesnici u ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti. Da li mislite da bih ja takvu priliku propustio", kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u sedištu SRS u Zemunu.
Prema njegovim rečima, ukoliko do toga dođe, radikali neće izazivati krvoproliće već će nenasilno protestovati.
Govoreći o svom zdravstvenom stanju, Šešelj je naveo da ima dve matastaze na jetri koje, po njegovim saznanjima, mogu da budu operisane.
"Znate li kako zovem te dve metastaze - Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić", kazao je predsednik SRS.
Šešelj je najavio intenzivne aktivnosti SRS kako bi sa vlasti skinuo, kako je rekao, "izdajnički režim Vučića i Nikolića, koji Srbiju vode u propast".
Predsednik SRS je kazao da su vrata stranke otvorena svima koji "nisu otimali mandate radikalima bez obzira na to u kojoj su partiji".
Komentarišući reakciju Vučića na izjavu albanskog premijera Edija Rame o nezavisnosti Kosova, datu na konferenciji za novinare sa srpskim premijerom u Beogradu, Šešelj je rekao da je Vučiću "bilo lako da galami na jadnika iz neke male zemlje".
"Što nije tako reagovao kada su istu stvar govorili neki iz velikih zemalja", rekao je Šešelj.
Prema njegovim rečima, ideja velike Srbije ostaje ideja vodilja SRS, a u nju su se do pre nekoliko godina kleli i Nikolić i Vučić.
"Vučić i Nikolić su za mesec dana izdali više nego što bi to Tadić uspeo za deset godina. Oni su u većoj meri spremni da izdaju jer su bili na suprotnoj strani", rekao je predsednik SRS.
Haški tribunal odobrio je prošle sedmice privremeno oslobađanje Šešelja iz humanitarnih razloga, zbog njegove bolesti, kako bi mogao da nastavi lečenje u Beogradu. Šešelj je juče oko 13.00 doputovao u Beograd.
Šešelj je bio u pritvoru Tribunala od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je protiv njega obelodanjena optužnica za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.
Nakon suđenja koje je počelo u jesen 2007, presuda je trebalo da bude izrečena 30. oktobra 2013, ali je to odloženo nakon što je Tribunal usvojio Šešeljev zahtev za izuzeće sudije Frederika Harhofa zbog pristrasnosti.
Od tada traje upoznavanje novog sudije Madaje Nijanga sa predmetom, a predsednik Tribunala Teodor Meron najavio je da će to potrajati do sredine 2015. godine nakon čega će početi većanje sudija o presudi Šešelju.