Vesti
Politika
Dačić i Kalif: Alžir će i ubuduće podržavati stav Srbije o Kosovu
17.11.2014. 20:00
Izvor: Blic
Dačić i Kalif: Alžir će i ubuduće podržavati stav Srbije o Kosovu
Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine Alžira Mohamed Larbi Ould Kalif založili su se danas u Beogradu za jačanje tradicionalno dobrih bilateralnih odnosa, naročito u oblasti ekonomije i kulture.
Sagovornici su ocenili da je potrebno unaprediti i saradnju parlamenata Srbije i Alžira i uvećati broj uzajmnih poseta na visokom nivou, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Dačić je podsetio na povezanost Srbije i Alžira u Pokretu nesvrstanih i naglasio važnost te organizacije u svetu.
Alžirski zvaničnik je ponovio stav svoje zemlje o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, na čemu mu se šef srpske diplomatije posebno zahvalio, kaže se u saopštenju.
I Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović sastao se Kalifom.
Predsednik Nacionalne narodne skupštine Alžira je, kako se navodi u saopštenju MUP-a, zahvalio na prijateljskoj dobrodošlici i ocenio saradnju dve države kao "čistu i istinitu".
Stefanović je zahvalio na principijelnom stavu Alžira u odnosu na nepriznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije i na tome što alžirska strana poštuje odluke i uvažava politiku Srbije u odbrani teritorijalnog integriteta.
On je predsedniku alžirske skupštine zahvalio na pomoći koju je Vlada Alžira uputila Srbiji u znak solidarnosti sa ugroženim stanovništvom posle majskih poplava.
Stefanović je istakao zainteresovanost za inteziviranje policijske saradnje sa Alžirom, posebno u oblasti iregularnih migracija, terorizma i međunarodnih potraga za teroristima.