Vesti
Politika
Nikolić primio akreditivna pisma ambasadora
18.11.2014. 20:00
Izvor: Akter
Nikolić primio akreditivna pisma ambasadora
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas akreditivna pisma novih ambasadora Koreje, Angole, Ekvatorijalne Gvineje, Ugande i Irske, Li Do-huna, Žozea Žoaoa Manuela, Sesilije Obono Ndong, Dine Grejs Akelo i Noela Kilkenija
Nikolić je primajući akreditivna pisma od ambasadora Li Do-huna, istakao da je Koreja "uzor za privredni razvoj" Srbije, zahvalivši Vladi te zemlje na humanitarnoj pomoći srpskom narodu posle majskih poplava.
Ambasadoru Angole je poručio da je "na početku 21. veka Srbija i dalje ključna zemlja za stabilnost Balkana, a Angola je i dalje jedna od ključnih zemalja afričkog kontinenta".
"Okosnicu naših veoma dobrih političkih odnosa danas čini principijelni stav Angole po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i nadamo se da će Angola i dalje ostati na tim pozicijama", rekao je Nikolić.
Nikolić je takođe i ambasadorima Ekvatorijalne Gvineje i Ugande u Srbiji, na nerezidencijalnoj osnovi sa sedištem u Rimu, zahvalio na principijelnom stavu njihovih zemalja o nepriznavanju Kosova, istakavši tradicionalno dobar odnos Srbije sa njima i izrazivši nadu da će međusobni ekonomski odnosi biti unapređeni.
"U Srbiji se sada školuje na različitim fakultetima devetoro mladih građana Ugande. Oni su naša zajednička investicija za buduće prijateljske odnose Srbije i Ugande", poručio je Nikolić.
Noelu Kilkeniju, ambasadoru Irske u Srbiji, na nerezidencijalnoj osnovi sa sedištem u Atini, Nikolić je rekao da "visoko ceni" podršku Dablina procesu evropskih integracija Beograda.
Predsednik Srbije primio je danas i akreditivno pismo novog ambasadora Mađarske Atile Pintera i tom prilikom izrazio nadu da će dve zemlje nastaviti da jačaju prijateljske odnose.