Vesti
Politika
Netanijahu: Poseta Vučića istorijska
01.12.2014. 20:00
Izvor: RTS
Netanijahu: Poseta Vučića istorijska
Ovom istorijskom posetom pokazali ste prijateljstvo sa narodom Izraela, poručio je premijer Izraela Benjamin Netanijahu tokom susreta sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Uvek ćemo tražiti mir i naći konkretne načine za saradnju između naše dve države, istakao je Vučić. Srpski premijer sastao se i sa predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić započeo je radnu posetu Izraelu susretom sa predsednikom Vlade Države Izrael Benjaminom Netanijahuom, a zatim se sastao i sa predsednikom Izraela Reuvenom Rivlinom.
"Ovom istorijskom posetom pokazali ste prijateljstvo sa narodom Izraela", istakao je premijer Netanijahu obraćajući se novinarima pre sastanka sa srpskim premijerom.
"Možemo da uradimo mnogo više i vaša poseta će služiti tome da se naša saradnja poboljša", zaključio je predsednik izraelske vlade.
Premijer Vučić je istakao da u godinama koje dolaze možemo da sačuvamo naše višegodišnje prijateljstvo i da ćemo ozbiljno investirati u naše odnose.
"Na polju ekonomije i politike možemo da proširimo našu saradnju na industriju, poljoprivredu, sektor informacionih tehnologija, kao i na bezbednosne teme. Mi ne zaboravljamo prijatelje koji su bili uz nas u najtežim trenucima, kao što su bile majske poplave i pomoć koju nam je Izrael tada poslao. Uvek ćemo tražiti mir i naći konkretne načine za saradnju naše dve države", zaključio je predsednik Vlade Srbije.
Zahvalio je izraelskom kolegi na stavu Izraela da ne prizna nezavisnost Kosova, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
U prepodnevnim satima premijer Vučić posetio je Memorijalni kompleks "Jad Vašem".
Premijer Srbije sastao se i sa izraelskim predsednikom Reuvenom Rivlinom, sa kojim je razgovarao o jačanju saradnje dveju zemalja. "Želim da pojačamo saradnju naše dve zemlje i da nastavimo prijateljske odnose naša dva naroda", istakao je u otvorenom obraćanju predsednik Rivlin.
Vučić je naglasio da je došao u Izrael kako bi investirao u budućnost odnosa dve zemlje, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Teme razgovora bile su jačanje trgovinske i ekonomske, ali i političke saradnje. Naglašeno je da treba raditi na unapređivanju saradnje i u drugim sferama, sportu i kulturi, navodi se u saopštenju.
Srpski premijer je istakao da je važno privući što veći broj investitora iz Izraela, što će dovesti do dobrobiti za obe zemlje.
Premijer Vučić zahvalio je predsedniku Rivlinu na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije, kao i na podršci koju Izrael pruža Srbiji u međunarodnim organizacijama.