Vesti
Politika
UN za saradnju sa Vladom Srbije
04.12.2014. 20:00
Izvor: Akter
UN za saradnju sa Vladom Srbije
Predsednik Vlade Aleksandar Vučić razgovarao je sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom u sedištu o Kosovu i učešću pripadnika Vojske Srbije u mirovnim operacijama UN
Kako je saopštila Vlada Srbije, Ban Ki Mun je tokom razgovora istakao da su UN uvek spremne da saradjuju sa Vladom Srbije i zemljama u regionu.
"Odnosi Beograda i Prištine su veoma važni i nadamo se da će dijalog na najvišem nivou biti nastavljen po formiranju Vlade u Prištini", rekao je generalni sekretar UN.
On je pozdravio odluku Srbije da poveća broj učesnika u mirovnim misijama pod okriljem UN širom sveta i ukazao na veliki značaj srpskog predsedavanja OEBS-om "jer će to omogućiti bližu saradnju sa UN na promociji mira i stabilnosti".
U saopštenju se dodaje da je Vučić zahvalio UN na pomoći upućenoj Srbiji nakon majskih poplava i istakao da će se Srbija boriti za život ljudi na Kosovu, njihovu budućnost i nastaviti razgovore sa Prištinom pod okriljem EU iako Beograd i Priština imaju različit stav po pitanju nezavisnosti Kosova.
"Srbija je stub stabilnosti u regionu i zato nije reagovala na provokacije, što je dokaz naše snage, a ne slabosti", kazao je premijer.
Vučić je ocenio da je Vlada Srbije usvojila važne zakone, sprovela reforme, fiskalnu konsolidaciju i postigla aranžman iz predostrožnosti sa MMF-om, što prema njegovim rečima ukazuje da je Srbija na dobrom putu i da joj ne treba bilo kakva destabilizacija Zapadnog Balkana.
Kada je reč o povećanju broja učesnika u mirovnim operacijama pod okriljem UN, premijer je naglasio da se Srbija zalaže za to jer želi da pomogne uvodjenju mira širom sveta.
Vučić je na kraju susreta pozvao generalnog sekretara Ban Ki Muna da poseti Srbiju.
Kasnije večeras biće održana sednica Saveta bezbednosti UN, na kojoj će biti predstavljen tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. jula do 15. oktobra 2014. godine.
Kako je najavila Vlada Srbije, učesnicima zasedanja obratiće se i premijer Aleksandar Vučić.