Vesti
Politika
Ministar Stefanović u Londonu o reformama srpske policije
08.12.2014. 20:00
Izvor: Blic
Ministar Stefanović u Londonu o reformama srpske policije
Ministar policije Nebojša Stefanović danas je tokom radne posete Velikoj Britaniji u Londonu razgovarao sa stalnim sekretarom u britanskom MUP-u Markom Sedvilom o reformama u policiji Srbije, o borbi protiv korupcije, kriminala, terorizma i trgovine narkoticima.
MUP Velike Britanije obećao je Srbiji stratešku pomoć za usavršavanje pripadnika policije i unapređenje njenih snaga u suzbijanju korupcije i kriminala.
- Naš cilj je da vratimo policajce na ulice, u svaki deo našeg društva, jer ne želimo da policija sedi u kancelarijama, i to je model po kome je Velika Britanija poznata - rekao je Stefanović, istakavši da "policija treba da funkcioniše na osnovu obaveštajnih podataka, a ne kao vojna struktura".
Ministar je ukazao da će reforme koje se sprovode, kao i novi Zakon o policiji koji bi trebalo da bude donet iduće godine, omogućiti karijerno napredovanje i veću efikasnost policije.
Stefanović je razgovarao danas i sa direktorom Sekretarijata za evropska i globalna pitanja u Kabinetu britanskog premijera, Angusom Lapslijem o reformama u Srbiji i nastavljanju podrške Velike Britanije Srbiji u približavanju EU, kao i sa ministrom za Evropu Dejvidom Lidingtonom o britanskoj podršci evropskoj perspektivi Srbije. On je posetio i pripadnike Vatrogasne službe Južnog Velsa, koja je Sektoru za vanredne situacije poklonila 23 vatrogasna vozila, alat, odela i drugu opremu.