Vesti
Politika
Samit prilika za dogovaranje novih poslova
09.12.2014. 20:00
Izvor: RTS
Samit prilika za dogovaranje novih poslova
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ističe da je Samit Kine i 16 zemalja odlična prilika za predstavljanje Srbije i dogovaranje novih poslova. Pupinov most otvoriće 17. ili 18. decembra premijeri Aleksandar Vučić i Li Kećijang.
Zorana Mihajlović je rekla da je Samit Kine i 16 zemalja jugoistočne i centralne Evrope u Beogradu najvažniji događaj u ovom delu Starog kontinenta, prenosi Tanjug.
Ministarka je rekla da će od 15. decembra u Beograd početi da dolaze premijeri i njihove delegacije.
Mihajlovićeva je rekla da će najpre kineski premijer imati bilateralne razgovore sa premijerima centralne i istočne Evrope.
Zatim će biti održan zajednički samit na kome će se razgovarati o tome šta je urađeno u prethodnom periodu i o investicijama u budućnosti.
"Za Beograd je ovo veliki događaj i odlična mogućnost da se predstavi Srbija i razgovara o novim poslovima", rekla je Mihajlovićeva novinarima u Vladi Srbije.
Ministarka je istakla da je do sada već registovano 2.000 učesnika za privredni forum koji će biti održan tokom samita, javlja Tanjug.
Mihajlovićeva je rekla da je do sada registrovano čak 950 predstavnika medija.
Ministarka je dodala da je i Privredna komora Srbije kontaktirala sve druge privredne komore i da će biti održan i privredni sajam zemalja učesnica.
Mihajlovićeva je podsetila da Srbija, u saradnji sa Kinom, gradi most preko Dunava, između Zemuna i Borče, koji će tokom samita biti otvoren.
Najavila je da će premijeri Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Li Kećijang, otvoriti most Zemun-Borča najverovatnije 17. ili 18. decembra, pri kraju Samita.
Ministarka je napomenula da je jedan od važnih projekata o kojima će se razgovarati modernizacija pruge Beograd-Budimpešta i najavljuje da će u vezi sa tim biti potpisan dokument.
Ipak, kako je rekla, još nije poznato da li će taj ugovor potpisati premijeri ili ministri.
Mihajlovićeva je istakla da će u tom dokumentu biti predviđen rok do koga treba da se završi studija izvodljivosti za tu prugu i koliko će trajati modernizacija pruge, duge skoro 200 kilometara kroz Srbiju.
Ministarka je rekla da ne bi smelo da radovi na modernizaciji traju duže od dve godine, kao i da je načelno dogovoreno da izrada studije ne može da traje duže od tri meseca.
Na pitanje da li će biti reči o projektu druge faza modernziacije TE "Kostolac", Mihajlovićeva je rekla da će biti reči i o tom projektu i o izgradnji auto-puta u Srbiji u saradnji sa Kinom.
Najavila je da će krajem ove godine biti otvorene ponude kineskih kompanija za završetak Koridora 11 u Srbiji.
Mihajlovićeva je dodala da će biti reči i o mnogim drugim projeketima, kao na primer o izgradnji industrijske zone kod Uba.