Vesti
Politika
Zemlje Balkana vitalan partner EU
12.12.2014. 20:00
Izvor: Akter
Zemlje Balkana vitalan partner EU
Ministar unutrašnjih poslova Italije Anđelino Alfano izjavio je da sve zemlje Balkana predstavljaju vitalne partnere EU i da treba stremiti jačanju tog partnerstva
Otvarajući forum ministara unutrašnjih poslova i pravde "EU - Zapadni Balkan" u Palati Srbija, Alfano je rekao da su sve zemlje EU "osuđene na zajednički rad" i da očekuje da će danas biti dogovoreni detalji tog rada.
U uvodnom govoru, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da Srbija spremno dočekuje odluku EU o formalnom otpočinjanju pregovora sa Srbijom o poglavlju 24.
On je rekao da je zadovoljan izveštajen EK o napretku Srbije u oblasti evrointegracija, posebno u delu koji se odnosi na Poglavlje 24, ali je napomenuo da je Srbija svesna da ima prostora za napredak.
"Očekujemo da do marta 2015. godine završimo rad na Akcionom planu za tu pregovaračku oblast i da ga usaglasimo sa Briselom, a potom da ga usvoji vlada", kazao je Stefanović.
On je naveo da je dugoročni cilj da se do 2018. godine završi proces usklađivanja s normama EU, kao i uspešna implementacija, a u cilju veće bezbednosti i boljeg života svih građana Srbije.
"Kada sve isplanirane reforme budu završene, a rad srpske policij unapređen i usklađen sa normama EU to će doneti veću bezbednost ne samo građana Srbije, već i ostalim evropskim narodima", kazao je Stefanović.
On je rekao da će osim zakonske i organizacione reforme fokus MUP-a i dalje biti suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, terorizma, naročito trafikinga, trgovine ljudima i ilegalnih migracija.
Stefanović je napomenuo da kroz Srbiju treba da prođu ilegalni migranti i droga, kao i trgovci ljudima i njihove žrtve i da je zato za celu Evropu važno da Srbija bude "čvrst bedem" i da policija dobro radi svoj posao.
U uvodnom govoru ministar pravde Srbije Nikola Selaković izrazio je nadu da će Srbija u predstojećem periodu nastaviti da bude pouzdan partner EU i da će efikasno savladati izazove koji se pred svaku državu kandidata postavljaju u toku pristupnih pregovora.
On je naveo da se 2014. godina po intenzitetu, kako saradnje Srbije sa EU, tako i s državama u regionu može nazvati istorijskom.
Selaković je rekao da su godinu obeležile pripreme za otvaranje Poglavlja 23 i 24, kao i da je Srbija u procesu tih priprema pomoć dobila od suseda, ali i sugestije od Evropske komisije (EK).
"Zadovoljstvo mi je da napomenem da je pregovaračka grupa za poglavlje 23 pre nedelju dana uputila Evropskoj komisiji drugi nacrt Akcionog plana za Poglavlje 23, te da će u najkraćem periodu uslediti njegovo usvajanje", rekao je Selaković.
Skup su organizovali ministarstvo unutrašnjih poslova i pravde Srbije uz podršku Italije, koja do kraja godine predsedava EU, u saradnji sa Evropskom komisijom.
Na Forumu učestvuje i delegacija Kosova.
Na skupu će se razgovarati i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a nastavak foruma je zatvoren za javnost.