Vesti
Politika
"Srpska" traži formiranje ZSO za pet meseci
17.12.2014. 20:00
Izvor: RTS
"Srpska" traži formiranje ZSO za pet meseci
Kosovski ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović kaže da Srpska lista insistira da se u narednih pet meseci formira Zajednica srpskih opština. Ističe da se pritom ne insistira ni na čemu što bi albanska strana shvatila kao gubitak.
Kosovski ministar za zajednice i povratak Aleksandar Jablanović kaže da Srpska lista insistira da se u narednih pet meseci formira Zajednica srpskih opština, ali pritom ne insistira ni na čemu što bi albanska strana shvatila kao gubitak.
Aleksandar Jablanović je rekao da se na Zajednicu srpskih opština (ZSO) ne gleda kao na "autonomiju unutar autonomije".
"Mi ZSO posmatramo kao jedan entitet koji neće biti autonomija unutar autonomije, već organizacija prepoznata u kosovskom zakonodavstvu koja treba da da mogućnost opštinama sa srpskom većinom, pa i opštinama sa nesrpskom većinom koje se sutra odluče da budu deo te Zajednice, ovlašćenja malo drugačija od svih drugih opština", rekao je Jablanović za Radio Kosovo.
Jablanović, koji je i predsednik Srpske liste, rekao je da se te odredbe pre svega odnose na neke građevinske dozvole, na veličinu objekta koji neka kompanija zida, da se ne pribavljaju sve dozvole za objekte u Prištini.
"Jednostavno, ta Zajednica treba da garantuje jedan specifičan način života ljudi u nealbanskim sredinama u nekom budućem periodu, ali ne na uštrb albanskog stanovništva", rekao je kosovski ministar.
Na pitanje kakav će stav Srpske liste biti po pitanju najavljene transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage, Jablanović je naveo da ta organizacija još nije dobila nacrt zakona, te da će, kada ga dobije, probati da sa partnerima zauzme krajnje konstruktivan stav.
"Mi nećemo nijednu inicijativu sa albanske strane odbaciti unapred. Ovde smo i naš je posao da sednemo i da se dogovaramo, što ne znači da ćemo se uvek oko svega dogovoriti. Moje mišljenje je da je u ovom trenutku jako malo argumenata koji mogu Srbe da ubede zbog čega je potrebno formirati vojsku", rekao je Jablanović.
Prema njegovim rečima, formiranje nove vojske treba opravdati nekim postojećim bezbednosnim rizicima.
"Ja ih ne vidim u nekom budućem periodu, jer smo svi mi, hteli to da priznamo ili ne, deo jednog većeg bebzednosnog sistema NATO-a i Partnerstva za mir. Ostajemo za albansku stranu otvoreni sagovornik kada je u pitanju formiranje vojske Kosova, ali krajnju odluku će doneti poslanici Srpske liste u konsultacijama sa nekim relevantnim krugovima", rekao je Jablanović.