Vesti
Politika
Haos u Skupštini: Živković izbačen
22.12.2014. 20:00
Izvor: Mondo
Haos u Skupštini: Živković izbačen
Tokom izlaganja premijera Skupštini Srbije poslanici Demokratske stranke i Nove stranke (NS) su dobacivali, te je posle više opomena poslanik Zoran Živković udaljen sa sednice, a poslaniku Ivanu Nikoliću su izrečene dve opomene.
Dobacivanje predstavnika opozicije premijer je ocenio kao "kukavičke napade" i rekao da ih se ne boji.
Premijer jeporučio je danas poslanicima Demokratske stranke da su najobičnije kukavice, i u raspravi, kada nema ko da im odgovori kako zaslužuju, i u politici, gde nisu imali hrabrosti da sprovedu teške reforme.
Vučić je na taj način reagovao kada su poslanici DS dobacivali za vreme njegovog obraćanja i pokušavali da ga prekinu.
On je rekao da su "jaki i hrabri i prete samo kada nema ko da im odgovori", te da nisu imali hrabrosti, kada su bili na vlasti, da sprovedu neophodne teške reforme, zbog čega je Srbija danas u ovako teškom stanju.
Premijer je dosdao da je čuo da su ceo dan, od početka rasprave, demokrate u parlamentu "nešto pretile", i da je on došao da im odgovori, jer ih se ne plaši.
"Vi ste najobičnije kukavice i ništa više i to ste bili i to ste ostali" poručio je Vučić obraćajući se Draganu Šutanovcu, Borislavu Stefanoviću...
On je zamolio predsedavajućeg , koji je podelio više opomena poslanicima DS, da pusti da dobacuju, pa čak i da opsuju, jer će se tako lakše osećati i misliti, kako je primetio, da imaju sedam umesto šest odsto podrške.
Predsedavajući Skupštine Srbije Igor Bečić izrekao je večeras tri opomene poslaniku NS Zoranu Živkoviću zbog "uličarskog rečnika" i naložio skupštinskom obezbeđenju da Živkovića izbaci iz sale.
Bečić je izrekao i petominutnu pauzu, dok obezbeđenje nije ušlo u salu, nakon čega je Živković napustio skupštinsku salu.
Pre toga, predsedavajuci Igor Bečic je Živkovicu, koji je tražio repliku, rekao da "svojim uličarskim rečnikom nije zasluzio reč".
Živkovic je uzvratio sa: "Stoko jedna"!
Bečić mu je potom izrekao trecu opomenu i meru udaljenja.
Živković je po izbacivanju sa sednice rekao da nije uradio bilo šta što je neprimereno političkom životu i da je udaljen mimo skupštinskog poslovnika.
Živković je rekao o Vučiću: "Ne znam odakle je došao, bilo bi jako interesantno da je pre toga prošao neki test provere alkoholisanosti ili uticaja nekih droga. Od kada je ušao u parlament, na najgori način je govorio o opoiziciji".
Živković je izneo da o razlozima zbog kojih je udaljen treba pitati potpredsednika Skupštine Igora Bečića, koji je na kraju pozvao obezbeđenje.
Premijer Vučić je govorio u nekoliko navrata i istakao da su ekonomski pokazatelji u poslednja tri meseca bolji, da su porasli budžetski prihodi, a smanjeni rashodi i da je zbog toga odlučeno da se obavi rebalans ovogodišnjeg budžeta, kako bi se vratili neki stari dugovi koje je ostavila prethodna vlast.
Prema njegovim rečima, aviokompanija "Er Srbija" nema dugovanja, ali ih je imao Jat, a dugovanja Srbijagasa o kojima se govori su iz 2010. i 2012. godine.
Kao pozitivne pokazatelje, Vučić je pomenuo smanjenje deficita budžeta i "rekordnu naplatu PDV-a".
"Razumem proteste i znam šta ih (opoziciju) boli i zašto su nezadovoljni. Ipak, imamo mnogo bolje brojeve za poslednja tri meseca. Prihodi su veći, a rashodi manji", rekao je Vučić.
Premijer je istakao da su troškovi za putovanja u budžetu za narednu godinu za 60 odsto manji u odnosu na period prethodne vlasti.
Vučić je rekao i da je spreman da podnese ostavku ako ne bude imao dovoljnu podršku, ali je dodao i da ne zna šta bi opozicija radila u tom slučaju, ukazavši na to da Demokratska stranka ima podršku svega oko šest odsto građana.