Vesti
Politika
Kirbi: Meni nikad ne bi palo na pamet da je Šešelj američki čovek
26.12.2014. 20:00
Izvor: Blic
Kirbi: Meni nikad ne bi palo na pamet da je Šešelj američki čovek
Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi ocenio je da situacija u regionu nije savršena i da se uvek mogu naći razlozi za nesuglasice, ali da je sada, prema njegovom mišljenju, dovoljno dobra.
- Ovo je Balkan i ljudi uvek mogu da nađu razloga za nesuglasice - rekao je Kirbi, odgovarajući na pitanje Tanjuga da prokomentariše nedavne događaje u regionu, poput reagovanja na puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora ili incidenta s dronom na utakmici Srbija-Albanija.

Iznenadilo me puštanje Šešelja
- Da li je sve savršeno? Nije. Moje mišljenje je da u regionu nikada neće sve biti savršeno, ali da je dovoljno dobro da bude dovoljno dobro - kazao je on i zaključio da je "sada dovoljno dobro".
Upitan kako vidi situaciju u regionu posle puštanja Šešelja na slobodu, Kirbi je konstatovao da ta odluka Haškog tribunala nije bila baš sa entuzijazmom dočekana ni i regionu, ali ni Vlada Srbije, kaže, nije bila time oduševljena.
Ta je odluka, primećuje, iznenadila mnoge, uključujući i njega, ali odlučno odbacuje bilo kakvu umešanost Vašingtona u tu priču.
- Štaviše, to nas je prilično iznenadilo jer su govorili o garancijama, a posto Šešelj nije pristao na to, lično sam bio iznenađen što su ga pustili bez garancija. Ironično je to što mene, odnosno Ameriku optužuju za Šešeljev povratak i navode da je on naš čovek. Meni nikad ne bi palo na pamet da je Šešelj američki čovek - kazao je on i dodao da je sud verovatno imao svoje razloge za takvu odluku.

Zavare da vam pomognemo da uspete
Kirbi, takođe, podseća i da su aktuelni predsednik i premijer Srbije ranije tesno sarađivali sa Šešeljem, da su napustili njegovu stranku i osnovali sopstvenu partiju, te da smatra da to između ostalog stvara napetost između njih.
Američki ambasador je poručio i da ne veruje u teorije zavere i da SAD žele Srbiji uspeh, kao i da žele stabilnost u regionu.
- Ako je u pitanju bilo kakva zavera, ona se sastoji od toga da vam pomognemo da pomognete samima sebi da stignete na mesto za koje smatramo da je bolje za vas - rekao je on dodavši: "Zavera da vam pomognemo da uspete."

Uprkos dropnovima, Rama je došao
Govoreći o odnosima Srbije i Albanije u kontekstu regionalne saradnje, Kirbi je kazao da se stvari uvek mogu posmatrati na različite načine i istakao da je albanski premijer prvi put posle 67 godina boravio u poseti Srbiji, i to dva puta u protekla dva meseca.
- Uprkos dronovima i drugim stvarima, (Edi) Rama je došao i vođeni su razgovori. Vučić je rekao da je bio iznenađen nekim stvarima koje je Rama ovde rekao kao gost, a mislim da nije bio oduševljen ni Raminom posetom nekim drugim delovima Srbije, ali poseta je realizovana - rekao je on.
Kirbi je podsetio da je Rama ponovo boravio u Beogradu tokom Samita Kine i 16 zemalja CIE, kada su bilateralni razgovori s Vučićem, prema njegovom mišljenju stečenom na osnovu onoga što je pročitao i čuo, bili veoma dobri.
- Niste imali posetu nekog albanskog premijera od 1947, a sada, u roku od nekoliko meseci, imali ste dve. Dakle, možete da kažete da su to loši odnosi, ili možete da kažete da ste imali dve posete posle 1947. godine i da su se obe dogodile u protekla dva meseca, tako da možda nije sve tako loše kako izgleda - rekao je on.