Vesti
Politika
Opozicija o “aferi” prisluškivanje
19.01.2015. 20:00
Izvor: Press
Opozicija o “aferi” prisluškivanje
Šef demokrata u parlamentu Borislav Stefanović smatra da bi direktor VBA trebalo da podnese ostavku zbog nelegalnog prisluškivanja, dok šef poslaničkog kluba SDS Marko Ðurišić očekuje da zbog toga reaguje parlament i donese izmene zakona o službi bezbednosti.
Zaštitnik građana Saša Janković optužio je nedavno Vojnobezbednosnu agenciju "da bez odluke suda špijunira političke stranke, lidere sindikata i pojedine sudije".
Stefanović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da veruje Jankoviću, kao nosiocu nezavisne institucije, kao i u ono što je njegov nalaz koji je dao na uvid javnosti istakavši da je to "skandal par ekselans".
"To nije moja uobrazilja, samo smo gledali reakciju ombudsmana koji je primetio nešto o čemu su svi sumnjali i o čemu se šuškalo. On je prvi to zvanično rekao i to je skandal “par ekselans” posle toga ne vidim kako može ostati sve isto kao do sada”, rekao je Stefanović.
On je naveo da je šef VBA odbijanjem saradne sa Zaštitnikom građana i kršeći zakon pokazao da ne može da ostane na tom mestu istakavši da se mora uvesti princip odgovornosti, "a ne da kada se ljudi uhvate sa rukama u medu, kao oko ''Tamnave'' i ''Južne Bačke'', ili kada se uhvate da prisluškuju političke protivnike kaže - nismo mi krivi, nego ste vi špijuni i izdajnici koji ruše vladu".
Stefanović je ocenio da "takva zamena teza" neće Srbiju odvesti nigde i da je to kulminacija vlasti Aleksandra Vučića.
"Ne postoji više prostor za kritiku, a ako nekog kritikujete, vi ste strani plaćenik. To je film koji smo gledali, ali Vučić zna da se taj film nije dobro završio po njih, pa neće ni sad", rekao je on.
Stefanović je takođe rekao da je neophodno da se otkrije ko je pre godinu i po dana prisluškivao Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.
"Mi zahtevamo da se otkrije ko je prisluškivao Vučića i Nikolića. Kako se zove taj ''junak'', zašto je to radio, na koji način. Da li ćemo dobiti rasplet jedne afere koja nikada nije raspletena u srpskoj javnosti", upitao je šef demokrata.
Ðurišić je, s druge strane, novinarima u parlamentu, komentarišući navode Zaštitnika građana, rekao da očekuje da se slučaj razjasni do kraja.
"Ono što budi dodatnu sumnju je to da ombudsman nije mogao da izvrši uvid u rad VBA, iako je prethodnih godina to radio, kada je pitanju BIA. Ti izveštaji su usvajani u parlamentu. Mi očekujemo da se slučaj razjasni i da skupština reaguje i u krajnjoj liniji da se izmeni Zakon o službi bezbednosti", rekao je Ðurišić.
On je odgovorio da ne zna da li bilo konkretnog prisluškivanja lidera njegove partije Borisa Tadića ili njega lično, rekavši da on o svemu govori javno.