Vesti
Politika
Nikolić za BBC:Srbija može da pomogne oko Ukrajine
22.01.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Nikolić za BBC:Srbija može da pomogne oko Ukrajine
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponudio je usluge Srbije u rešavanju spora između Rusije i Evropske unije oko Ukrajine u danas objavljenom intervjuu za britanski BBC.
Nikolić, za koga britanski medij kaže da je poznat po svom jednostavnom govoru, koji ga povremeno dovede u diplomatske neprilike, ovog puta je ponudio dobre usluge Srbije u rešavanju ovog sukoba koji se produbljuje.
"Mislim da predsednici treba da budu zatvoreni u jednoj sobi dok ne dođu do rešenja", rekao je Nikolić, kako navodi BBC, za vođe Rusije i EU.
BBC ocenjuje da Srbija svakako ima kvalifikacije da bude "pošteni posrednik" u sukobu oko Ukrajine i ukazuje da je Srbija upravo navršila prvu godinu od početka pregovora za ulazak u EU, ali da zadržava čvrste veze sa Rusijom i odbija da joj uvede sankcije uprkos pritiscima iz Brisela.
BBC ističe da je značajno to što je Srbija upravo preuzela predsedavanje OEBS-u, organizaciji koja nadgleda situaciju u Ukrajini.
Nikolić je, kako navodi BBC, priznao da je njegova zemlja u nezgodnom položaju, jer su dva njena najvažnija partnera u sukobu, ali to vidi kao veliki izazov.
"To je kao kad imaš dvoje dece, ne možeš jednog da se odrekneš", rekao je Nikolić.
"Ne možemo da prekinemo naše tradicionalne veze sa Rusijom. Naš narod nam nikad to ne bi oprostio", dodao je Nikolić ali je izrazio nadu da Srbija može da pomogne EU i Rusiji da se podsete svojih zajedničkih interesa, kao što je energija.
Spor Rusije i EU doveo je, kako navodi BBC, do odustajanja od ruskog gasovoda Južni tok koji bi obezbedio Srbiji velike infrastrukturne projekte kao i poboljšanu energetsku bezbednost.
Ukoliko bi se rešenje krize našlo to bi takođe smanjilo pritisak na vladu u Beogradu da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom, ocenjuje BBC.
Što se Srbija više približava članstvu u Uniji to će joj teže biti da zauzima diplomatske stavove koji nisu u skladu sa zajedničkom politikom evropske dvadesetosmorice, dodaje BBC, ali navodi da je ulazak Srbije u Uniju "još dosta daleko".
Prvobitni cilj za ulazak 2020. je uvek izgledao optimistično, podseća BBC i dodaje da još nisu otvoreni pregovori ni za jedno od 35 poglavlja koja pokrivaju šta Srbija treba da ostvari da bi dobila članstvo.
"Zadovoljan sam tempom kojim Srbija ispunjava zahteve i time kako se prema nama ophodi EU", rekao je Nikolić.
Dodao je međutim da je tempo približavanja Uniji spor, ali da nije na Srbiji da ga ubrza, jer to zavisi od EU.