Vesti
Društvo i ekonomija
Heritidž lista:Srbija napredovala do ispod proseka
27.01.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Heritidž lista:Srbija napredovala do ispod proseka
Srbija je napredovala na indeksu ekonomskih sloboda zauzevši 90 mesto, ali je i dalje ispod svetskog i regionalnog proseka, saopštila je danas Heritidž fondacija (Heritage). Veliko pogoršanje "kontrole državne potrošnje".
Na godišnjoj listi, koja je sačinjena sa "Vol strit džurnalom" (Wall Street Journal),
Srbija je loše plasirana jer je u njoj korupcija i dalje široko raspostranjena a nedostatak nezavisnosti i transparentnosti u pravosudnom sistemu nastavlja da podriva vladavinu zakona i poverenje investitora.
Srbija je na listi ekonomskih sloboda zauzela 90. mesto između Maroka i Svazilenda koji je prva država u kategoriji "uglavnom neslobodne".
U izveštaju se dodaje da će tranziciju ka otvorenijoj i dinamičnijoj tržišnoj ekonomiji zahtevati značajnu posvećost dubokim istitucionalnim i strukturnim reformama.
U odnosu na prethodnu godinu Srbija je popravila rezultat za 0,6 poena s poboljšanjima u 5 od 10 ekonomskih sloboda, među kojima su sloboda od korupcije, imovinskih prava i monetarnih sloboda, dok je zabeležen "veliko pogoršanje u kontroli državne potrošnje".
Srbija je od 43 rangirane evropske zemlje zauzela 37 mesto, navodi Fondacija Heritidž.
U poslednjih pet godina, Srbija je indeks ekonomskih sloboda podigla za dva odsto i sada je prvi put ušla u kategoriju "umereno slobodna", s 90. mestom od 186 rangiranih.
U izveštaju se navodi da premijer Aleksandar Vučić nastavlja reforme budžeta, privatizaciju i evropske integracije.
Privreda Srbije je privukla značajne investicije u proizvodnju i usluge kako bi se integrisala u međunarodni ekonomski sistem, ali je rast i dalje trom, dok je nezaposlenost velika.
Po pitanju "vladavine prava" Srbija je ostvarila napredak u imovinskim pravima od pet poena, gde je zuzela 66. mesto i u slobodi od korupcije gde je s rastom od osam poena zauzela 72. mesto.
U kategoriji "veličina vlade" Srbija je zabeležila pad od 0,7 poena u fiskalnim slobodama (64. mesto) i pad od 11,5 poena (165. mesto) u potrošnji države.
U "regulatornoj efikasnosti" zabeležen je pad u slobodi poslovanja od 1,5 poena (122. mesto), rast od 0,3 poena u slobodama u radu (56. mesto) i 5,3 poena u monetarnim slobodama (134. mesto).
Kad je reč o "otvorenom tržištu", u trgovinskim slobodama je zabeležen rast od 1,2 poena (86. mesto), dok u investicionim slobodama (36. mesto) i finansijskim slobodama (70. mesto) nije bilo promene.
U odnosu na 2009. Srbija je napredovala u imovinskim pravima (pet poena), slobodi od korupcije (osam poena), poslovnim slobodama (1,8 poena), slobodama u radu (0,4 poena), monetarnim slobodama (6,4 odsto), trgovinskim slobodama (0,2 odsto), investicionim slobodama (35 poena), a pad je zabeležen u fiskalnim slobodama (3,5 poena) i potrošnji države (19,2 poena)