Vesti
Politika
Novi Pazar i juče u senci ubistva Ruždije Durovića
12.09.2006. 09:00
Izvor: Danas
Novi Pazar i juče u senci ubistva Ruždije Durovića
Novi Pazar - Policija u Novom Pazaru uhapsila je Ertana Gegića (32) i Ismeta Derdemeta (26), obojica iz Novog Pazara, zbog osnovane sumnje da je učestvovali u ubistvu aktiviste Koalicije Lista za Sandžak Ruždije Durovića i ranjavanju Sulejmana Durovića. Intenzivo se traga za Seadom Papićem (32).
Prema policijskom saopštenju Durović je ubijen prekjuče oko 16:30 časova u ulici Čerkes mahala, u blizini Građevinskog preduzeća Razvitak.
Mesto ubistva je zapravo ispred biračkog mesta broj 74 u Novom Pazaru, gde su u nedelju održani vanredni lokalni izbori za odbornike Skupštine opštine.
Ruždija Durović sahranjen je juče na novopazarskom Velikom groblju, posle klanjanja dženaze namaza u centru grada, na platou ispred hotela Vrbak. Ovom činu prisustvovalo je nekoliko hiljada građana Novog Pazara. Klanjanje dženaze namaza usledilo je nakon ikindije (treća dnevna molitva kod muslimana), a predvodio ga je stariji imam koji je izašao posle klanjanja ikindije iz Arap džamije na ulazu u Staru čaršiju. Kako je za Danas potvrdio muftija sandžački Muamer Zukorlić, Islamska zajednica nije odobrila klanjanje. Prema njegovoj oceni reč je o političkom činu.
Rezultati nedeljnih izbora za SO Novi Pazar ostali su u senci pogibije odborničkog kandidata Ugljaninove koalicije Ruždije Durovića (41) u neposrednoj blizini biračkog mesta broj 74 u Građevinskom preduzeću Razvitak. Zbog toga Novi Pazar u nedelju i juče, dva su različita grada. U nedelju se prognoziralo ko će da prevagne u opštinskom parlamentu, ali i pomalo strahovalo od mogućih incidenata. Juče je ovaj grad bio u šoku i neverici da izbori drugi put ne mogu da prođu bez tragedije. Novi Pazar je crni septembar imao pre dve godine u predizbornoj kampanji. Tada je 11. septembra u sukobu pristalica Ugljaninove i Ljajićeve partije ranjen slučajni prolaznik Ćamil Juković koji je ostao trajni invalid. U nedelju 10. septembra ove godine u sukobu pristalica dve najveće bošnjačke partije pala je nova žrtva - odbornički kandidat Ruždija Durović, a njegov bratanac Sulejman dobio je prostrelnu ranu leve natkolenice. Prema informacijama s hirurškog odeljenja novopazarskog Zdravstvenog centram njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

Pobeda Liste za Sandžak

U novom sazivu opštinskog parlamenta u Novom Pazaru koalicija Lista za Sandžak dr Sulejman Ugljanin imaće 27 odbornika, koalicija Zajedno za Novi Pazar - SDP-DS-G17 Plus dr Mirsad Đerlek 12, koalicija DSS-NS - dr Vojislav Koštunica - mr Velimir Ilić 4 i po dva odbornička mandata osvojili su LDP - Čeda Jovanović i koalicija SRS-SPS.
U birački spisak bilo je upisano 60.98 birača. Na 89 biračkih mesta glasalo je 36.268 punoletnih građana, ili 52,4 odsto od ukupnog broja upisanih. Za koaliciju Lista za Sandžak glasalo je 19.071, ili 53,42 odsto. Koalicija Zajedno za Novi Pazar SDP-DS-G17 Plus osvojila je 23,4 procenta, ili 8.369 glasova. Za koaliciju DSS-NS opredelilo se 2.580, ili 2,8 odsto birača. LDP je dobila 1.306, ili 3,6 procenta i koalicija SRS-SPS 1.572, ili 4,4 odsto glasova.
Izborni cenzus nisu prešli Stranka za Sandžak dr Fevzija Murić, Partija ujedinjenih penzionera Srbije, Bošnjačka koalicija - Sandžačka alternativa - Sandžačka demokratska unija, grupa građana Srpski demokratski savez i PSS - Bogoljub Karić. Ovo su zvanični izborni rezultati koje je na konferenciji za novinare saopštila predsednica Opštinske izborne komisije Zejnepa Kavrajić. Prema njenoj oceni ona i članovi OIK u nedelju dovođeni su "u neprimerenu situaciju".