Vesti
Politika
Nikolić: Ohrabrujući korak uprkos nepravdi
03.02.2015. 20:00
Izvor: RTS
Nikolić: Ohrabrujući korak uprkos nepravdi
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da Hrvatska nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima, a s druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, potvrđeno je da je Hrvatska učinila masovni zločin prema Srbima.
Nikolić je u obraćanju javnosti nakon presude Međunarodnog suda pravde u Hagu o tužbi i protivtužbi Hrvatske i Srbije za genocid rekao da je taj sud presudio da Hrvatska svojom tužbom nije uspela da dokaže genocidne namere srpske strane u ratnim sukobima, prenosi Tanjug.
"S druge strane, iako protivtužba Srbije nije usvojena, MSP je utvrdio da su vlasti Republike Hrvatske bile svesne da će vojna akcija 'Oluja' dovesti do proterivanja civilnog stanovništva. Na ovaj način i od strane najviše pravne institucije UN potvrđeno je da su hrvatske snage počinile masovne zločine prema Srbima u Hrvatskoj", rekao je predsednik Srbije.
Podsetivši da je Srbija kao članica UN i država sa viševekovnom tradicijom pravnog uređenja u obavezi da poštuje MSP i njegove odluke, Nikolić je istakao da smo u Srbiji zbog budućnosti naše dece bili za sporazum o povlačenju tužbe odnosno protivtužbe, ali da za to nije bilo snage i volje u Zagrebu, i dodao da je Srbija za dobre odnose sa susedima, što stalno i dokazuje.
Presuda Međunarodnog suda pravde, međutim, kako je rekao, nije ispunila naša očekivanja posebno u delu koji se odnosi na odgovornost Hrvatske.
"Istorija je pokazala i pokazaće razmere stradanja srpskog naroda na prostoru Hrvatske u Prvom i Drugom svetskom ratu, ali i tokom 90-ih godina prošlog veka, naročito u vreme 'Oluje'", rekao je predsednik.
Nikolić je uveren da bi se svetska stručna pravnička javnost složila da nije obraćena pažnja na "Medački džep", koji je, kako je naglasio, po svim elementima bića krivičnog dela genocida upravo eklatantan primer njegovog činjenja.
"Naime, u Medačkom džepu je hrvatska vojska pobila sve stanovnike... tu su živeli isključivo Srbi, od najmlađeg do najstarijeg... sve životinje – od psa do krave, minirala i razrušila sve objekte i konačno zatrovala sve bunare. To je i po stanovištu nauke međunarodnog prava, ali i po praksi Međunarodnog suda pravde, koliko je meni poznato, upravo neoboriv dokaz izvršenja dela genocida" rekao je Nikolić.
Nikolić je, međutim, napomenuo da presuda u svakom slučaju ima veliki značaj za Srbiju i srpski narod jer je "preokrenula ustaljene stereotipe međunarodne zajednice o dešavanjima na prostoru bivše SFRJ u periodu 1991. do 1995. godine".
Presudom je, kako je ocenio, uprkos nepravdi načinjen ohrabrujući korak, zbog čega se, dodao je, iskreno nada da će i u vremenu koje je pred nama biti dovoljno hrabrosti kako bi i Srbija i Hrvatska u dobroj veri zajedno rešavale sve ono što sputava da naš region uvedemo u period trajnog mira i prosperiteta.

Dodik: U Hrvatskoj počinjen genocid nad Srbima
Predsednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik zajedno su pratili prenos izricanja presude, a prethodno su se sastali Vučić i Dodik.
Milorad Dodik je izjavio da je 90-ih godina prošlog veka nad Srbima u Hrvatskoj počinjen genocid, oni su raseljeni i o tome svedoče istorijske, populacione, imovinske i druge činjenice – Srbi su nestali sa ogromnog prostora koji danas čini Republiku Hrvatsku.
"A da ne govorimo o činjenici vezanoj za Drugi svetski rat i nikada presuđenog, nikada vođenog postupka vezanog za logor Jasenovac, gde je pobijen ogroman broj Srba, i gde su gotovo čitavi prostori ispražnjeni i u današnjoj Republici Srpskoj i u Hrvatskoj, kako bi se pobio jedan narod", rekao je Dodik u zajedničkom obraćanju javnosti nakon izricanja presude.
Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu bude podstrek za bolju saradnju Srba i Hrvata, da konačno ostave iza sebe istorijske razmirice i da, kako je rekao, svako učini sve da se krećemo dalje.
Jedna od dobrih stvari ove presude je da se proglasi amnestija u Hrvatskoj za mnogo pojedinačnih postupaka koji se vode protiv Srba i da se pokaže da je na pravilan način prihvaćena odluka Suda u Hagu, naglasio je predsednik RS.
Osvrnuvši se na međusobne tužbe za genocid Federacije BiH i RS, Dodik je rekao da je ignorisana i zloupotrebljena činjenica da polovina BiH nije bila za to da se vodi takav postupak.
Sumirajući utiske posle presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, predsednik Srpske je podsetio da je zvanični Beograd i ranije govorio da i Srbija i Hrvatska treba da povuku tužbe za genocid.