Vesti
Politika
Jeremić: Kandidatura za predsednika Srbije u domenu fikcije
13.02.2015. 20:00
Izvor: Blic
Jeremić: Kandidatura za predsednika Srbije u domenu fikcije
Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vuk Jeremić izjavio je večeras da ne razmišlja da se kandiduje za predsednika Srbije, a da vlada još nije donela odluku o eventualnoj kandidaturi za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.
- Srbija je jedna od zemalja koja se za tu poziciju kvalifikuje. Predsednički izbori su u dalekoj budućnosti.To je u domenu fikcije - rekao je Jeremić gostujući u emisiji "Oko" na RTS i dodao da sada prvenstveno posvećen izgradnji instituta CIRSD, čiji je osnivač.
Na pitanje o kontaktima sa DS, Jeremić je odgovorio da sa sadašnjim predsednikom te stranke Bojanom Pajtićem ima korektne odnose, ali da nisu razgovarali o njegovom političkom angažovanju.
- Nije tajna da smo Pajtić i ja uvek imali korektne odnose. On je izuzetno pristojan čovek, što se ne može reći za sve njegove prethodnike i za sve kolege iz moje bivše stranke - dodao je on.
Na pitanje da li ima saznanja o kandidatima Srbije za generalnog sekretara UN, Jeremić, inače bivši predsednik Generalne skupštine UN, koji je u javnosti pominjan kao kandidat, rekao je da Vlada Srbije, koja donosi odluku o eventualnoj kandidaturi, to još nije učinila.
- Da li će doći do odluke da Srbija ima kandidata za generalnog sekretara o tome samo vlada može da donese odluku. Po mom razumevanju takva odluka još nije doneta - rekao je Jeremić i dodao da nema konkretno propisanih rokova za takvu odluku.
On je, međutim, podsetio na činjenicu da su neki kandidati već mesecima u kampanji i da "ta stvar ne može da se odlaže unedogled".
Predsednik Francuskog instituta za međunarodne odnose Tjeri de Monbrial rekao je sinoć na panelu "Zapad i Rusija: novi hladni rat?", povodom predstavljanja drugog broja časopisa "Horizonti" u izdanju CIRSD, da bi Jeremić bio dobar kandidat za tu poziciju.